Uppsalas två domkyrkotorn mäter 118 meter, vilket är precis lika högt som länets högsta punkt Upplandsberget sträcker sig över havet. Inte mycket att skryta med alltså. Att länet saknar dramatiska höjdskillnader råder det ingen tvivel om bland våra 356 612 invånare.
– Jag skulle säga att det är väldigt vackert här, med ganska många sjöar. Men så är det ju rätt platt, konstaterar Uppsalabon Daniel Fernberg.
Trots det platta landskapet verkar länsborna ändå vara relativt nöjda.
– Kulturen är det bästa med länet, konstaterar Inga Gillstring som är ute på hundpromenad.
– Det är bra att bo här, det är nice, tycker Nadia Ahmed, som ändå tror att hon kommer att flytta utomlands så fort hon får chansen. Det är vädret det är fel på.
Vädret är nog inte så annorlunda än i resten av Svealandsregionen så frågan är om det verkligen kan sättas upp på vårt minuskonto. På pluskontot och med bättre skrytpotential hittar vi däremot länets största sjukhus.
Specialistvård för hundratals miljoner
Akademiska sjukhuset är ett av Sveriges sju universitetssjukhus. Här bedriver man högspecialiserad vård och varje år säljs vård till andra landsting för flera hundra miljoner kronor.
I ett rum på sjätte våningen på avdelning 70 träffar vi det socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi.
Hur skulle de här tilltänkta regionsammanslagning påverka vården?
– Vårt mål är att skapa en jämlik hälso- och sjukvård med god kvalitet och tillgänglighet. Regionsammanslagningen innebär att Akademiska sjukhuset får en huvudman som är sex gånger så stor, och alltså sex gånger så stark.
Vivianne Macdisi slår fast att landstingen, som enligt förslaget ska ingår i Svealandsregionen, redan i dag har ett bra samarbete.
– Men i och med sammanslagningen skulle vi bli en enhet, en helhet, säger Vivianne Macdisi som hoppas att Akademiska tillsammans med universitetssjukhuset i Örebro kommer att fungera som en motor för högspecialiserad vård och ta större kliv framåt när det gäller forskning och utbildning.
Läs mer: Sjukhuset som är proffs på för tidigt födda barn
Vad ser du för negativa konsekvenser med förslaget?
– Det är en stor omställning och det kommer att vara en utmaning att samordna allting och få det att gå i takt. Det blir trots allt en väldigt stor region med 1,7 miljoner invånare.
Akademiska sjukhuset har de senaste åren haft problem med rekrytering och på sistone har det pågått en debatt gällande hyrläkare och hyrsjuksköterskor.
Läs mer: Sjuksköterska om hyrpersonalen: ”Är ett stort arbetsmiljöproblem”
Hur kommer regionsammanslagningen att påverka det här?
– Jag tror framförallt att rekryteringsutmaningen är en sak vi måste lösa tillsammans. I stället för att vara sex landsting går vi ihop vilket ger oss möjlighet att samordna utbildningar på ett helt annat sätt och erbjuda vidareutbildningar av exempelvis specialistsjuksköterskor.
Lokalbefolkningen då?
Om det blir en Svealandsregion kanske än fler av er kommer att komma hit till länet, men då hoppas vi att det inte blir med anledning av Akademiska sjukhuset. Här finns nämligen mycket mer att se, trots av avsaknad av höga berg, eller ens kullar.
Men hur är då lokalbefolkningen? Vi låter lantarbetaren Gustav Gunnarsson svara på det.
– Upplänningen är väl glad och uppåt. Ja, typ så, konstaterar han från sin traktor, någonstans på den platta Upplandsslätten.
Uppsala län
I våra åtta kommuner Tierp, Älvkarleby, Enköping, Knivsta, Heby, Östhammar, Håbo och Uppsala bor totalt 356 612 personer. Av dessa bor drygt 200 000 i länets största kommun Uppsala.
Länet styrs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ursprungligen var Vänsterpartiet med i koalitionen men de valde att lämna i maj 2015. Av de län som planeras ingå i Svealandsregionen har vi här högst landstingsskatt med 11,71 procent.