Tävlingen bestod av fem delmoment, där deltagarna skulle baka en trevåningstårta, två sorters praliner, tarte och éclair. Temat för tävlingen var musik och finalisterna skapade bakverk som hade en koppling till temat.
Under sammanlagt tio timmar uppdelat på två dagar, fyra timmar ena dagen och sex timmar andra dagen, tävlade fem finalister mot varandra.
– Jag var med förra året och då kom jag tvåa. Jag har tränat mer och ökat för att jag verkligen vill att det ska gå hela vägen, så jag var lite nervös, säger vinnaren Frida Leijon.
Hörlurar i socker
I sina bakverk valde hon att anspela på den moderna, digitala musiken. Sin tårta, ”Shuffle”, dekorerade hon med hörlurar i socker.
– Jag ville att produkterna skulle tala för sig, så att man inte ska behöva duka upp så mycket annat. Hörlurarna var det första jag tänkte på – de kan man få till ganska elegant.
Jobbar på som vanligt
Nu siktar Frida Leijon på att tävla mindre och att i stället fokusera på annat.
– Jag kommer att jobba vidare som vanligt på mitt jobb i Uppsala. Sedan skulle jag vilja ha kurser och utbildningar och ta lite olika uppdrag.
Frida Leijon
Ålder: 30 år.
Bor: I Uppsala.
Familj: Flickvän. Mamma, pappa, syster och bror.
Gör: Konditor i Uppsala. Har varit med i konditorlandslaget. Var med och gjorde prinsens bröllopstårta förra året.
Intressen: Köra motorcykel, träning, resa och leva.
Favoritbakverk: Äter helst en varm kanelbulle. Bakar helst tårtor.
Aktuell: Vinnare av tävlingen Årets konditor 2016.
Här är Frida Leijons vinnarbakverk:
Tårtan ”Shuffle” hade bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronbavaroais och smultron- och youghurtpannacotta. Tarten ”Rewind” innehöll pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta. Den ena pralinen ”Pause” innehöll smak av mandel- och karamelltryffel medan den andra, ”Stop” var fylld av vanilj och lime. Slutligen hade hennes éclair ”Play” smak av salt smörkola, citroncurd och citronverbenakräm.
Fakta: Så lyckas du med kakan
Vinnaren av Årets konditor 2016, Frida Leijon, ger sina fem bästa tips på hur du lyckas med dina bakverk.
Var noga med att väga ingredienserna. Mäter man i deciliter kan det bli fel.
Var inte rädd för att misslyckas. Inget blir bra första gången – det är bara att nöta.
Det behöver inte vara den smak som står i receptet. Bakningen är öppen och inget står skrivet i sten.
Ha kul.
Var noggrann. Stressa inte ihop något. Låt det ta tid och förbered.