En delad bild som visar en paneldiskussion. Den vänstra sidan visar en publik som sitter i en konsertsal och lyssnar på en talare stående i förgrunden. I bakgrunden syns en grupp paneldeltagare som sitter på en scen. Den högra sidan visar en fokuserad närbild av en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det någon baksida med att göra ett program likt SVT:s Frågan är fri? Hör Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson svara i klippet ovan. Foto: SVT/Lina Yakoub/SVT

Funktionsnedsattas representation i media: ”Man ska inte vara så ängslig”

Uppdaterad
Publicerad

Hur delaktiga är funktionsnedsatta i media- och kulturvärlden?Hur kan det bli bättre? Och vad tycker organisationen Funktionsrätt Sverige om SVT:s nya program Frågan är fri?

SVT:s nya programserie Frågan är fri är ett exempel på när personer med intellektuell funktionsnedsättning får anta en mediaroll utöver sin nedsättning, som vanligtvis riskerar att hamna i fokus.

– Det är viktigt att man i media lyfter program som är av, med och för personer med funktionsnedsättning, och att det även kan vara viktigt för andra grupper i samhället, säger organisationen Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson.

Samarbetar med public service

En av många delar i Funktionsrätt Sveriges uppdrag är att främja representationen i media för att alla ska känna sig inkluderade.

– Vi har ett pågående samtal med public service där vi pratar om vikten av att erbjuda innehåll som är för alla som bor i landet, och i alla delar av samhället.

I klippet: Hör vad Funktionsrätt Sverige tycker om SVT:s nya program Frågan är fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.