GAPF: ”Mordet satte hedersfrågan på kartan”

Uppdaterad
Publicerad

– Hon är en inspiratör och en förebild för otroligt många människor, säger Sabina Landstedt, stödsamordnare för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF.

20 år efter hedersmordet på Fadime menar hon att vi lever i ett mer upplyst samhälle.

För Sabina Ladstedt och många andra är Fadime Şahindal en viktig symbol, och efter mordet på henne har hederskultur kommit upp på dagordningen. En hel de har också gjorts för att skydda utsatta under de 20 år som passerat.

– Vi har fått många lagar för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, säger Sabina Landstedt och nämner reglerna om utreseförbud och barnäktenskapsbrott som i dag finns i brottsbalken.

– Det här hindrar att barn förs ut i landet för att giftas bort, eller könsstympas.

Vill att lagarna tillämpas

Men mycket arbete återstår.

– Vi från GAPF vill att lagarna tillämpas i högre grad -  att de som begår hedersrelaterade brott grips och straffas. Sen skiljer sig kompetensen om hedersfrågor från kommun till kommun. Många som behöver hjälp får det i akutfasen, men man måste även stötta långsiktigt. I varje enhet, organisation och verksamhet som kommer i kontakt med utsatta måste man säkerställa att det finns kompetens.

Klippet: Det skulle hon säga till Fadime i dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.