• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på kvinna och häst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hästar och människor har liknande uppsättning av hårgenetik – hör mer om forskningen som kan förklara varför vi blir tunnhåriga. Foto: SVT/Lina Yakoub

Genforskning på hästar kan förklara varför vi blir tunnhåriga

Uppdaterad
Publicerad

Börjar du bli tunnhårig? Eller har du kanske haft tunt hår länge? Tunnhårighet kan för många börja redan i unga år. Ny forskning på hästar visar samband mellan särskilda gener och minskad hårväxt.

Håravfall drabbar många unga män och allt fler väljer att testa olika metoder för att väcka hårväxten till liv – som till exempel hårserum eller verktyg för att stimulera hårbottnen.

Gabriella Lindgren, forskare och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, har tillsammans med andra forskare bedrivit studier på hästars hårgenetik.

– Vi har upptäckt att hästar och människor har liknande uppsättning av hårgenetik, säger Gabriella Lindgren.

Därför har vissa tunnare hår

Hästar, liksom människor, har olika lång hårväxtcykel. Gabriella Lindgren berättar att en människas hårväxtcykel kan variera mellan två till åtta år. En person vars hårstrån växer långsammare får även ett tunnare hårsvall.

– Forskningen kan förhoppningsvis föra oss ett steg närmare att lösa problemet med håravfall hos människor, säger Gabriella Lindgren.

Nu krävs en mer storskalig studie för att kunna slå fast huruvida genforskning på djur kan överföras till människor.

Hör mer om hårforskningen i videon ovan.

FORSKNING OM HÅRAVFALL

  • Forskningen studerade islandshästars genetik och dess samband med längd på manen.
  • Man upptäckte stor variation av manlängd inom hästrasen.
  • Forskningsresultatet visade att manen hos hästar med dubbel uppsättning av en särskild genvariant växte sig längre än de med en enkel uppsättning.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.