Svante Andersson i Knivsta har utsatts för många brott och vill nu arbeta förebyggande ihop med sina grannar. Foto: TT/SVT

Grannar går ihop för att stoppa tjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Att starta Grannsamverkan är ett sätt att förebygga bostadsinbrott. Och statistiken visar att det fungerar.

Svante Andersson har drabbats av många brott. Förutom inbrott och stölder har han blivit misshandlad av en person som stal saker från hans trädgård. Inget av brotten har klarats upp, trots att det funnits bevisning i form av både vittnen och DNA.

– Jag har fått brev om att det inte fanns något att gå vidare på, och det är ju lite svårt att förstå, säger Svante Andersson.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Engagerat grannarna

Efter de brott han råkat ut för känner han sig otrygg. För att råda bot på det har han engagerat sina grannar och på måndag har de ett informationsmöte för att utöka sin grannsamverkan.

– Vi ska försöka få någon ordning på det här. Här i Knivsta är det många inbrottstjuvar som bara svänger av från E4 och vi behöver hjälpas åt för att stoppa det, säger han.

I Uppsala och Knivsta är totalt 6.500 hushåll anslutna till Grannsamverkan, som innebär att människor i ett bostadsområde hjälps åt att hålla koll, öka tryggheten – och hålla tjuvarna borta.

Statistik visar att bostadsinbrotten minskar med en fjärdedel i områden med Grannsamverkan. Den lokala polisen hjälper till att starta verksamheten, är med på informationsmöten och kommer med tips och råd.

Polisen informerar

– Till exempel kan vi informera om hur man bäst förvarar sina värdesaker, hur man ordnar med belysning och att man inte ska ha för mycket stora växter som tjuvarna kan gömma sig bakom, säger Ulrika Andersson, områdespolis och kontaktperson för Grannsamverkan.

När en Grannsamverkan har organiserats får de boende skyltar att sätta upp.

– Skyltarna har visat sig ha en avskräckande effekt, men det går inte att bara ringa till polisen och få skyltar – det måste finnas ett samarbete mellan grannarna först.

Grannsamverkan

Grannsamverkan drivs tillsammans av polisen, Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen.

Grannsamverkan, startade på 1970-talet i Seattle, USA, som en motreaktion mot en inbrottsvåg i ett bostadsområde, och metoden kom till Sverige i mitten på 1980-talet.

Det finns omkring 9 400 grannsamverkansföreningar i Sverige. Närmare 300 000 hushåll är med i grannsamverkan, cirka åtta procent av landets hushåll.

Mer information finns på www.samverkanmotbrott.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet