Grannen Martin berättar om hur bombskyddet arbetade med att oskadliggöra handgranaten utanför en bostadsport i Gottsunda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grannen Martin berättar om hur bombskyddet arbetade med att oskadliggöra handgranaten utanför en bostadsport i Gottsunda. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Grannen Martin om handgranaten i Gottsunda: ”Blir orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckten av det som visade sig vara en skarp handgranat som bombskyddet oskadliggjorde chockade boende på gården i Gottsunda.

– Det känns overkligt. Här ser man sotfläckar, säger Martin Johansson, 33, som går förbi grannporten.

Dagen efter att Nationella bombskyddet oskadliggjort en skarp handgranat utanför ett flerfamiljshus i Gottsunda syns en bit av ett polisband på gräsmattan.

På marken vid en bostadsport ligger sand som bombskyddet använde och vid porten finns sotfläckar. Fönstret till dörren är förstärkt med tejp.

– Vi hade varit på stan och möttes av blåljuspersonal. Hela innergården var avspärrad och ingen kom in. Efter några timmar hörde vi en hög smäll, säger grannen Martin Johansson.

– I våras hade vi även en skjutning mot en lägenhet på gården, så det känns absurt. Man blir orolig.

Barnkalas i en lägenhet

På andra sidan innergården bor Amina Berhanu, 32. Hon hade på lördagen barnkalas med fem barn för att fira sin dotters tvåårsdag när polisen knackade på dörren.

– Vi hade tagit födelsedagsbilder och skulle skära upp tårtan när polisen kom. De sa att vi inte skulle gå ut på balkongen och vi gick från tv-rummet till ett mindre rum bort från gården. Vi höll oss lugna för barnens skull, berättar hon.

– Jag kom från Eritrea till Sverige för sex år sen. Vi har alltid tänkt att Sverige är lugnt... Så det känns bara tråkigt.

Hör mer i klippet om hur grannen Martin mötte poliser och hörde smällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.