Papper, yxa och en man på grusväg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Papper med avföring på, en yxa och en fem timmar lång polisinsats. Nu har en man åtalats misstänkt för bland annat flera fall av grovt olaga hot. Foto: Polisens förundersökning

Dumpade avföring och hotade med yxa – sen besköts han av polis

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att sopor dumpades på flera tomter och slutade drygt ett år senare med att polisen avfyrade flera skott mot en yxbeväpnad man. Nu åtalas han misstänkt för grovt olaga hot och flera ofredanden.

Det var vid 11-tiden den 18 augusti som polis larmades till ett område norr om Tierp efter att flera personer hotats av en man beväpnad med yxa och kniv.

När polisen kommer till området ska de förhöra mannen. Men enligt uppgifter från polisen vägrar han släppa yxan.

Och situationen blir snabbt hotfull.

Orden i förhöret: ”Avskräcka dem”

Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalas nu vid Uppsala tingsrätt misstänkt för bland annat grovt olaga hot, flera ofredanden och grovt hot mot tjänsteman. Enligt åtalet har han vid flera tillfällen dumpat sopor med såväl hushållsavfall och papper med avföring på, och varit hotfull mot flera grannar. Något som har pågått i drygt ett års tid.

Mannen förnekar flera av gärningarna. Men i ett polisförhör vidgår han händelseförloppet kring händelserna den 18 augusti. Vidare menar mannen att han i sin tur har känt sig hotad av grannarna. När polisen frågar varför mannen gick till dem med en yxa svarar han:

”Avskräcka dem från att fortsätta jävlas.”

Polis avfyrade flera skott

När polisen ska förhöra mannen vägrar han att släppa yxan och fortsätter hota polisen.

Det leder till att polisen avfyrar två skott. Först ett varningsskott, sen verkanseld – alltså avlossar ett skott mot mannen som missar.

Totalt pågår polisinsatsen i drygt fem timmar och efter att polisens förhandlare hamnat i ett dödläge med mannen går insatsstyrkan in med distraktionsgranater och elchocksvapen.

Mannen grips och ingen person kommer till skada i samband med händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.