En kvinna med grå tröja och uppsatt hår står i en konferenssal med en julgran i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Klara Ellström (MP) varför kommunen nu överklagar mark- och miljödomstolens beslut om strandskyddsdispens för Siggefora camping. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Kommunen vill stoppa strandskyddsdispens för Siggefora camping

Uppdaterad
Publicerad

Siggefora camping försattes i konkurs i höstas. Det efter en drygt fyra år lång tvist där Uppsala kommun ville – och lyckades – få bort ett 20-tal campinggäster som bodde på campingen året runt.

Men sen kom en vändning. Och ytterligare en.

Efter en fyra år lång tvist kom beslutet i april. Uppsala kommun nekade strandskyddsdispens för Siggefora camping vilket resulterade i att ett 20-tal personer som året runt hade hus- och villavagnar uppställda på campingen inte skulle få bo kvar.

De fick ett halvår på sig att lämna campingen och när länsstyrelsen gick på Uppsala kommuns linje så började de som bott permanent på campingen att riva det de byggt upp och flytta.

– Nu är det kört, konstaterade en av de permanentboende, Jan Blom, när SVT var där samma dag.

Samtidigt ansökte bolaget som driver campingen om konkurs.

Vändningen i domstolen

Men beslutet överklagades och Mark- och miljödomstolen gick tvärtemot och beviljade långtidsuppställningar av husbilar och husvagnar. Dock får det endast ske med vissa restriktioner – exempelvis rör det sig om max 150 platser som i sig får ha en area om högst 100 kvadratmeter. Man får inte heller uppföra staket eller stängsel som begränsar campingområdet.

Men nu har historien tagit ytterligare en vändning då Uppsala kommun överklagat till nästa instans: Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi gör en annan bedömning än Mark- och miljödomstolen, så vi vill få det prövat, så att vi vet hur vi ska tänka, säger Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Konflikten om strandskyddet

• Det har bedrivits camping vid Siggeforasjön sedan 1970-talet.

• Strandskyddskonflikten började 2020 efter ett klagomål om att det uppförts permanenta bostäder i området – något som alltså bryter mot strandskyddet.

• Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutade våren 2024 att inte bevilja strandskyddsdispens, vilket innebar att de som bodde permanent på campingen skulle tvingas flytta.

• Beslutet överklagades till länsstyrelsen som gick på Uppsala kommuns linje. Beslutet vann laga kraft, vilket resulterade i att de drygt 20 personerna som permanent bodde på campingen tvingades flytta i oktober tidigare i år.

• Företaget som drev campingen försattes i konkurs.

• Beslutet överklagades ytterligare en gång och Mark- och miljödomstolen rev upp de tidigare besluten och beviljade långtidsuppställningar av husbilar och husvagnar med vissa restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.