Siggefora camping, mellan Uppsala och Heby, försätts i konkurs. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Siggefora camping försätts i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Siggefora camping, mellan Uppsala och Heby, försätts i konkurs. Ägaren ansökte själv om konkurs som en följd av att campingen inte fått dispens från strandskyddsreglerna.

– Det är klart att det känns för jäkligt, säger Bengt Rudin, 59, som bott här sedan 2019.

Siggefora camping vid Siggeforasjön har 300 campingtomter och ett 20-tal åretruntboende. En av dem som nu tvingas flytta är Bengt Rudin, 59, som bott här i över fem år i sin villavagn.

– Jag trodde att jag skulle få bo här tills pensionen. Det är jättetråkigt att det skulle bli så här – att det försätts i konkurs. Alla vi som bor här ute är förlorare, säger han.

Fyra år lång tvist

Konflikten började 2020 efter ett klagomål om att campingens permanenta platser inkräktade på strandskyddet och försvårade allas tillgänglighet till sjön. I våras kom Uppsala kommuns besked att de bryter mot strandskyddet. Campingen fick inget undantag från reglerna.

– Jag kom då fram till att sälja villavagnen. Det känns fruktansvärt. Jag förlorar 160 000 kronor om jag får den såld nu, säger Bengt Rudin och berättar att han fått sänka priset från 380 000 till 220 000 kronor.

Nu har han en köpare på gång och flyttar sedan till Uppsala, där han ska hyra in sig i en lägenhet.

– Jag flyttar så fort affären går igenom. Det blir väl i dagarna.

Hitta intressenter eller sälja

Kommunens beslut om strandskyddet överklagades till länsstyrelsen, som också gett avslag.

– Vi har överklagat beslutet till nästa instans, men de har inte hunnit fatta beslut. Men de flesta gästerna har redan stuckit härifrån, eftersom vi inte kan lova dem att det blir någon fortsatt verksamhet, säger ägaren Peter Jonsson.

Konkursförvaltaren Daniel Svensson besöker campingen på tisdagen.

– Strandskyddet ligger till grund för att bolaget bedömde att man inte har ekonomiska förutsättningar att driva det vidare, säger han.

Ett alternativ skulle kunna vara att man avyttrar fastigheten.

– Om man inte kan hitta intressenter som är villiga att driva någon annan form av campingverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.