Spelarna Torgny Carlsson och Tommy Axnér visar upp guldpokalen. Foto: Torgny Carlsson

Guld till 70-plussarna i VM: ”Det här är unikt”

Publicerad

Sverige vinner dubbelt guld i gåfotboll-VM i Italien – trots värmebölja och pilotstrejk som satt käppar i hjulet för laget.

– Det här är unikt, det är första gången som VM i gåfotboll arrangeras. Och dessutom blev det guld! säger förbundskaptenen Torgny ”Togga” Carlsson från Enköping.

I helgen har VM i gåfotboll gått av stapeln i Florens. Totalt har 26 nationer deltagit, både damer och herrar, i olika åldersklasser. I klassen herrar 70+ har fyra nationer gjort upp om vinsten – Italien, Australien, England och Sverige.

Den rafflande finalen mellan Sverige och Italien slutade 4-0 till Sveriges fördel.

– Det var jättekul! Vi gick in i matchen helskärpta, det här skulle vi bara vinna. Vi har ett bra lag och riktigt fina målgörare, berättar Torgny Carlsson.

Även damer 40+ tog hem segern mot Italien efter straffar.

Damlaget firar vinsten. Foto: Torgny Carlsson

Värmebölja och pilotstrejk

I seniorlaget finns totalt tre spelare från Enköpingsklubben ESK. Men resan till Italien har inte varit helt enkel – det råder värmebölja i Europa och en match spelades i 37 grader. Och dessutom missade två spelare mästerskapet på grund av SAS pilotstrejk.

– Men det var en fantastisk resa. Nu blir det väl firande på restaurang och titta på damernas EM-match.

Så här såg det ut när spelarna laddade upp inför VM:

Fakta: Gåfotboll

Det är förbjudet att springa, fysiskt spel är inte tillåtet, inga höjdbollar eller nickar är tillåtna och spelarna är oftast betydligt äldre än vanligt, i de flesta fall över 60 år.

Rekommendationerna för gåfotboll:

  • Matchtid ca: 2 x 20 minuter. 
  • Offside finns inte
  • Inga tacklingar eller fysiskt spel. 
  • En fot i marken. Alltid. 
  • Inga straffar men frispark kan behövas.
  • Bollen får inte spelas över 1 meter.

Källa: Walking Fotball Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.