Bilden föreställer en annan person och Astrid heter egentligen något annat. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT/SVT

Gymnasieeleven Astrid tar piller för att klara matematikproven

Uppdaterad
Publicerad

Redan som 14-åring började Astrid använda adhd-medicin för att kunna koncentrera sig i skolan. Läkemedlen får hon från vänner som har diagnosen.

– Det var så mycket stress i skolan och jag fick höra av en kompis att det här funkar, berättar hon.

Adhd-läkemedel har blivit allt vanligare på den illegala drogmarknaden, enligt en rapport av Socialstyrelsen som kom för ett par år sedan. Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemottagningen på Akademiska sjukhuset, förklarar att läkemedlet används som en studiedrog.

– Unga människor använder den här typen av preparat för att förbättra sin kapacitet i studiesituationer. Jag blir orolig när man använder något som är så potent och kan ha bieffekter. De kan få problem med blodtryck, psykotiska upplevelser och sömn.

Polisen beslagtar tusentals tabletter varje år

Polisens beslag av adhd-mediciner har ökat från runt 150 tabletter om året i början av 2000-talet till omkring 7 000 tabletter om året, enligt Socialstyrelsen.

Rapporten visar också att en stor del av läkemedlen som säljs illegalt kommer från sjukvården, sannolikt via patienter som fått det förskrivet och sedan sålt vidare.

– Jag har fått det från nära kompisar som har adhd som får det utskrivet. Det är väldigt lätt att få tag i, säger Astrid, som egentligen heter något annat.

I klippet berättar Astrid mer om varför hon började ta adhd-medicin.

Hit kan du vända dig om du eller en anhörig behöver hjälp med beroende

Om någon behöver hjälp akut – ring 112

Vänd dig till Bris på 116 111

Kontakta en ungdomsmottagning. umo.se är en digital nationell ungdomsmottagning.

Sök hjälp vid en lokal beroendemottagning. I Uppsala finns beroendemottagningen på Akademiska sjukhuset, tel 018-611 21 00

Ring Alkohollinjen 020-84 44 48

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.