Joel Öberg har klarade de fysiska testerna för att bli deltidsbrandman. Men hans adhd-diagnos sätter stopp.
– Jag klarar inte av att stå i kö eller att gå på möten, det blir tråkigt. Men när jag tycker att att något är roligt, som räddningstjänsten här, då går jag ”all in”, säger Joel Öberg.
Stöd från högsta chefen
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rök- och kemdykning pekar på att nedsatt förmåga till koncentration gör det olämpligt att utföra rök- och kemdykning inom brandförsvaret.
Men räddningstjänsten i Uppsala tycker att regelverket är fyrkantigt.
– Det borde gå att göra mer individuella bedömningar, säger Elisabeth Samuelsson, chef för Uppsala Brandförsvar.
”Ingen ska behöva dö”
Arbetsmiljöverket menar att man inte pekat ut vissa diagnoser, utan att det handlar om vissa egenskaper som förhindrar att man klarar av rök- och kemdykning och att en läkare därför inte kan skriva ut det intyg som krävs.
Bristande koncentrationsförmåga är en av egenskaperna Arbetsmiljöverket tar upp. Den egenskapen ingår i adhd-diagnoser.
– Rök- och kemdykning är den farligaste arbetsuppgift vi tillåter i svenskt arbetsliv. Vår devis är att ingen ska behöva dö, bli skadad eller sjuk av arbetet, säger Ingemar Rödin, överläkare på Arbetsmilljöverket.
I klippet: Joel Öberg om varför han skulle klara av jobbet – och Arbetsmiljöverket om varför han inte får försöka
Det är adhd
Adhd står för attention deficit/hyperactivity disorder.
Det är en utvecklingsavvikelse som debuterar i barndomen och som har dominerande symtom i form av bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, överaktivitet och impulskontrollbrist.
Antalet barn och unga som får diagnosen adhd har ökat under det senaste decenniet. Tillståndet har uppskattats drabba cirka fem procent av alla barn.
Adhd är vanligare bland pojkar än bland flickor.
Obehandlad adhd kan resultera i psykiatriska problem, missbruk och antisocial utveckling i tonåren.
Utredningen bör ske av ett team bestående av flera specialister och behandlingen bör inte enbart bestå av mediciner utan bör åtföljas av psykosociala och pedagogiska insatser.
Källa: Nationalencyklopedin, region Uppsala med flera.
Källa: TT