Caféägaren Ioannis häller kaffebönor i en behållare på en kaffemaskin. Hyllor med koppar och skålar syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dyra droppar vaskas på restauranger när kaffepriset stigit. Caféägaren Ioannis Salonikids får frågan om att frysa in kaffeslattarna – se hur han reagerar i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Ny rapport: Var tionde kaffekopp vaskas på restauranger

Publicerad

Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger kastas ut i vasken visar en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). En bov i dramat verkar vara påtåren.

I en studie har forskare vid SLU undersökt hur mycket kaffe som slängs från kannor och termosar på sex restauranger under 76 dagar. Resultatet visar att motsvarande 3,3 kilo per restaurang och dag, vilket är tio procent av det bryggda kaffet, slängs. Då räknas inte kaffet som gästerna lämnar i kopparna, då skulle svinnet vara ännu större.

Enligt en beräkning som SLU gjort skulle det totala svinnet på landets alla restauranger vara cirka 119 miljoner koppar per år, om de vaskas lika mycket som i studien. En av orsakerna till kaffesvinnet, enligt studien, är att det är svårt för restaurangerna att veta hur många som kommer att ta påtår.

Studien har publicerats i Resources, Conservation and Recycling.

Man i blå tröja förbereder kaffeprover i ett rum med mörka bänkskivor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Priset på kaffe är på väg att höjas ytterligare – men hur motiverar kafferosterierna det? Hör Ulf Lindvall, vd på kaffetillverkaren Lindvalls. Foto: Pontus Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.