Delad bild. Till vänster: anonymiserad person. Till höger: fallande aktiekursgraf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Holmqvist från Unga Aktiesparare tipsar om hur man ska tänka när börsen störtdyker. Foto: Privat och Hannibal Hanschke/EPA/TT

Unga Aktiesparare: Här är det sämsta du kan göra under börsraset

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att bli orolig när siffrorna i investeringsappen vänder till det röda. Men enligt Ebba Holmqvist, projektledare på Unga Aktiesparare, är det onödigt att få panik – även om förlusterna på börsen just nu är stora.

– Jag vet att det känns jätteläskigt nu, men ha is i magen, säger hon.

Måndagsmorgonen inleddes med ännu ett börsras på Stockholmsbörsen och även USA-börsen störtdök vid öppningen. Det till följd av de tullar som USA:s president Donald Trump presenterat mot andra länder.

Samtidigt sparar allt fler unga på börsen. 83 procent av unga mellan 18 och 33 år sparade i fonder under fjolåret, enligt en undersökning från Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening.

”Har tiden på vår sida”

Ebba Holmqvist jobbar för två föreningar som hjälper unga med sin privatekonomi: Unga Aktiesparare och Ung Privatekonomi.

– Vi unga har verkligen tiden på vår sida. Vi sparar ju inte på börsen under en månad, utan vi ska tänka på utvecklingen flera år framåt, säger hon.

I klippet: Det här är det sämsta man kan göra under ett börsras – och så ska du tänka med kryptovaluta när börsen dyker.

Hur mycket har du gått back på börsen?

VAD HAR HÄNT?

Under onsdagen kom Trumps besked om tullar mot världens länder. För Kina införs tullar med 34 procent, och de valde att svara med samma mynt mot USA.

Under fredagen stängde Stockholmsbörsens breda index på minus 4,2 procent. Vid samma tid var det ungefär samma nedgångar på börserna i London, Frankfurt och Paris, rapporterar TT.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.