– I realiteten leder gymnasielagen oftast till en inhuman utvisning. Det här är en grupp som gång på gång har kastats mellan hopp och förtvivlan, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.
”Andra chans”
En helt annat åsikt har Miljöpartiet.
– Hade vi inte fått till den här lagen, hade de här personerna inte fått den här möjligheten som de fortfarande har, säger Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
Hör mer i klippet om hur politikerna resonerar
Vad är gymnasielagen?
Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.
De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.
En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.
För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.