Gymnasielagen kan ge ungdomar som fått avslag på sin asylansökan en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier. Därefter är kravet att man får en tillsvidareanställning inom sex månader, eller löfte om två års anställning, för att få stanna i landet. Nya siffror från Migrationsverket visar att hittills har omkring 170 personer klarat av det.
– Jag kan inte fokusera på skolan, jag tänker hela tiden på att fixa den där fasta anställningen och att få jobb, säger Mustafa Rasuli, som valde vård och omsorgsprogrammet för att maximera sina chanser på arbetsmarknaden.
Svårt att få fast tjänst
Nu jobbar han kvällar och nätter på ett äldreboende, och arbetsgivarna har inte kunnat ge något besked om framtiden. Statistiken talar inte till hans fördel. Bland utrikesfödda under 25 år som jobbar inom kommunal verksamhet är det bara 16 % som har tillsvidareanställning, enligt siffror från SKR.
– Men jag hoppas fortfarande, säger Mustafa Rasuli.
Regeringen har lämnat ett förslag att förlänga tiden man har på sig att hitta anställning, till 12 månader. Det ser dock inte ut att röstas igenom i riksdagen.
Hör mer från Mustafa i klippet ovan.
Vad är gymnasielagen?
Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.
De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.
En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.
För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.