Häkteschefen: ”Det är grovt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade övervakningsfilm där en vårdare på arresten i Uppsala slår och knuffar en intagen man, har den aktuelle vårdare fått lämna sitt jobb.

– Oavsett om det är ett brott eller inte så anser vi i kriminalvården att det här är ett grovt olämpligt beteende, säger häkteschefen Pernilla Vikström.

Det var den 16 november som en intagen man i 50-års åldern fick motta slag, knuffar och annat fysiskt våld på arresten i Uppsala.

Kriminalvården anmälde själva händelsen till polisen. Den aktuella vårdare fick även lämna sitt jobb.

– Oavsett om det är ett brott eller inte så anser vi i kriminalvården att det här är ett grovt olämpligt beteende. han har grovt åsidosatt sina skyldigheter i anställningsavtalet, säger Pernilla Vikström, häkteschef Uppsala.

Tror du att det här har skadat förtroendet för er på Kriminalvården?

– Jag hoppas att man ser att vi ändå visar handlingskraft och att vi vidtagit åtgärder omgående. Men självklart är det inte bra, säger Pernilla Vikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.