Uppsalabon som vill leva och dö på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Över 200.000 anmälde intresse. Nu är tusen kvar, och en av dem en 22-åring i Uppsala. Harald Frendin är en av 40 personer som inom kort hoppas lämna jorden med en enkelbiljett för att kolonialisera planeten Mars.

Harald Frendin är en av de 40 personer som inom kort hoppas lämna jorden med en enkelbiljett för att kolonialisera planeten Mars.

– Som det är nu känner jag att det är något jag faktiskt vill göra. Det här en möjlighet man bara får en gång i livet. Jag skulle ångra mig hela livet om jag inte gjorde detta, säger Harald Frendin.

Mars One

Det är ett privat företag som med donationer ska finansiera resan – enkel väg.

– Den största utmaningen på Mars tror jag är att få maten och förnödenheter att växa, att kolonin kan växa och att man kommer överens med de man sitter med, säger Harald Frendin.

75 miljoner kilometer hemifrån

Besättningen kommer att vara utlämnad åt sig själv, minst 75 miljoner kilometer hemifrån. Planeten Jorden kommer bara att vara en av alla andra himlakroppar som kan anas i fjärran.

– Det jag skulle ta med mig är antagligen något foto på min familj. Jag har faktiskt inte lagt så mycket tankar på vad jag skulle ta med mig om jag ficka ta med mig en sak.

Astronomen och forskaren Björn Davidsson ifrågasätter projektet. Dels för att det rent tekniskt inte är möjligt i dag.

– En sak som man behöver är ett fordon som de här astronauterna ska kunna sitta i flera månader under transporten till Mars. Och i dag finns det inget sådant transportfordon, säger han.

Optimistisk kalkyl

Men också för optimistiska ekonomiska kalkylen.

– Då ska man jämföra det med vad det kostade att skicka Mars science laboratory till Mars. Den ”rover” som nu rullar omkring på Mars. Den kostade två och en halv miljarder. De påstår att Mars One (som projektet heter) ska kosta sex miljarder. Jag tror inte att det kommer att fungera, säger Björn Davidsson.

Men Harald Frendin är övertygad om projektets lyftkraft.

– Mänskligheten är nyfiken och vill nå längre och åka dit vi inte varit tidigare. Så intresset finns och jag känner att det här är något som definitivt kommer att bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars One

Mer i ämnet