Moova Spennare från Kumla är en av de utvalda. Foto: Privat

Första gallringen till marsresan klar

Uppdaterad
Publicerad

Många är kallade men få är utvalda. 200.000 intresserade marsresenärer har nu gallrats ut till 1.058 personer. Det är dock oklart om de någonsin kommer att lämna jorden.

Det är varken den amerikanska rymdstyrelsen Nasa eller dess europiska motsvarighet ESA som lockar med ett framtida liv på en fjärran planet. Bakom expeditionen Mars–One döljer sig en icke vinstdrivande organisation med säte i Nederländerna.

Förra sommaren öppnade Mars–One för intresseanmälningar och hela 200.000 personer skickade då in  en videopresentation där de motiverade varför just dom skulle passa för utmaningen.  Ansökningarna har varit öppna för alla över 18 år.

Mars One

Efter den första gallringsomgången, där man fokuserat på mentala och fysiska styrkor återstår nu alltså 1.058 personer. 472 män och 586 kvinnor, de flesta är under 35 år.

De kommande åren ska skaran krympa ytterligare och de som blir kvar ska genomgå fysiska och psykiska tester. Norbert Kraft, medicinsk chef för projektet, beskriver testerna som rigorösa.

Ingen hemresa

Det är fortfarande oklart hur testerna ska gå till och när rymdfararna kan lämna jorden. De kommande fyra åren ska de krympa till 40 stycken och sedan ska de träna i sju år. Tanken är att en marsexpedition, bestående av fyra personer, sedan ska lämna jorden för all framtid.

Deltagarnas träning, förberedelseprocess och resa ska följas genom en tv-sänd dokusåpa. Hela projektet är dock något av ett vågspel eftersom det i nuläget saknas tillräckligt med pengar. Mars–One hoppas hitta att framtida tv-intäkter ska finansiera resan. Enligt tidningen Los Angeles Time väntas det kosta sex miljarder dollar.

En av dem som tagit sig vidare är 22-åriga Moova Spennare från Kumla.

– Det är jättekul, säger Moova som beskriver hennes ansökan som en impulsgrej.

Moova berättar för SVT Nyheter att hon fick nyheten genom ett mejl och att ytterligare detaljer kommer att avslöjas den 6 januari. Hon skräms inte av att om marsresan blir verklighet så finns det ingen återvändo.

– Nej, man får ju offra lite.

Har ifrågasatts

Mars–One har grundats av den 36-årige entreprenören Bas Landsdorp, som gjort sig en förmögenhet på vindkraft. I en intervju med tidningen New York Times beskriver han projektet som ett av de största i mänsklighetens historia.

– Det här är mer spektakulärt än månlandningen och de olympiska spelen. Det finns en enorm potential att tjäna pengar på tv-rättigheterna och sponsring, säger Landsdorp.

Projektet har dock ifrågasatts vid ett flertal tillfällen, bland annat beroende på de tekniska svårigheterna att genomföra resan och därefter upprätta en mänsklig koloni på planeten.

I en artikel i tidskriften Wired ifrågasätts både den finansieringsmodellen och den tekniska kunskapen.

Om projektet blir verklighet ska en grupp på fyra personer genomföra en enkel resa till mars 2023.

Tror du verkligen att det blir av?

– Ja. Jag har ju betalat runt 30 dollar för ansökan. Hade jag inte trott på det hade jag inte betalat, säger Moova Spennare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars One

Mer i ämnet