”Jag gillar att vara på isen”. Följ med på träning med Östervåla IF:s första tjejlag i ishockey. Här målvakten Isa Elvingsson, 9, inför ispasset i Lundahallen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillar att vara på isen”. Följ med på träning med Östervåla IF:s första tjejlag i ishockey. Här målvakten Isa Elvingsson, 9, inför ispasset i Lundahallen. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Här är Östervålas första tjejlag i hockey: ”Nu slipper man killarna”

Uppdaterad
Publicerad

Östervåla IF har spelat hockey sedan 1958. Nu har klubben för första gången ett flicklag.

– Man slipper killarna, säger målvakten Isa Elvingsson, 9.

SVT följde med på deras tredje träning.

Den första oktober blev en historisk dag för Östervåla IF. Flicklaget i ishockey gjorde sitt första träningspass, som Sala Allehanda var först med att berätta.

Tidigare har de tränat med pojklaget men har nu ett eget lag: Tolv spelare mellan åtta och tio år gamla.

– Vi arrangerar Tre Kronors hockeyskola och har sett att fler och fler tjejer har varit med. Då vill vi främja att de spelar tillsammans. Nu finns det underlag för ett flicklag och vi har flera pappor med döttrar i laget som tränar dem, säger lagledaren Karin Olofsson-Sannö.

Träning varje tisdag i Östervåla

Varje tisdag kväll har flicklaget träning på Lundahallens is i Östervåla. De får även träna med det jämnåriga pojklaget på måndagar och torsdagar. Utöver det har Östervåla tre äldre flickor som tränar med klubbens olika pojklag.

För tjejerna väntar nu träningsmatcher med jämnåriga flicklag från Gimo, Skärplinge och Gävle.

Hur ser utmaningarna ut framöver?

– Vi har sett att tjejer börjar spela hockey och hoppar av då de börjar med andra sporter och inte har med sig kompisgänget. Här vill vi främja att de har kompisarna med sig och får växa i klubben, säger Karin Olofsson-Sannö.

”Mycket handlar om förebilder”

Samtidigt har andra mindre orter flickhockey sedan tidigare, även i ligaspel, som Skärplinge och Hedesunda. Varför har inte Östervåla IF börjat tidigare?

– Mycket handlar om förebilder som främjar nästa generation. I Östervåla har vi varit väldigt starka på fotboll och vi har haft enstaka, riktigt duktiga, tjejhockeyspelare. Nu har vi flera.

I klippet: Följ med på hockeyträning med Östervåla IF:s första lag i flickhockey.

Här kan flickor träna hockey i Uppsala län

• Almtuna IS

• Bålsta HC

• Gimo IF HC

• Knivsta IS

• SK Iron Björklinge

• Skärplinge HK

• Tierps HK

• Uppsala HC

• Uppsala Young HC

• Östervåla IF

• Östhammars SK

Uppsala HC och Skärplinge HK spelar i Nationella damhockeyligan, den näst högsta serien.

Källa: Upplands Ishockeyförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.