Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens kameror fångade en knivskärning i Gränby på bild. Foto: Polisen/SVT

Här är platserna som kameraövervakas i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun och polisen bevakar i dag flera offentliga platser i Uppsala. Vid flera tillfällen har materialet från kamerorna spelat en viktig roll i brottsutredningar, däribland i ett aktuellt fall där en knviskärning i Gränby fångas på bild.

Materialet från filmerna används i olika typer av brottsutredningar.

– Det används i förundersökningar, allt från cykelstölder till grova brott, säger Omid Farhand, kriminalinspektör och gruppchef för kamerabevakning vid polisregion Mitt.

Ett aktuellt exempel på när kamerorna har kommit till användning är i samband med ett mordförsök i Gränby. Där åtalas nu tre män, varav en misstänks för mordförsök. Rättegången inleds på måndag.

Gärningsmän på bild

– I det här fallet var filmerna helt avgörande. Där kan man dels identifiera gärningsmännen och man ser också vad de gör, säger åklagaren Erika Westerstrand.

Polisen har en prioriteringslista över var de vill ha kommande kameror placerade.

– Justitieministern och departementet vill utöka kamerabevakningen och målsättningen är att vi ska göra det, säger Omid Farhand på polisen.

I klippet: Här fångas mordförsöket på film

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.