Anders Fridborg, säkerhetschef Uppsala kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark

Uppsala kommun får nej till övervakning i centrum

Publicerad

I flera år har Uppsala kommun jobbat för att få kameraövervaka centrum dygnet runt. Nu slås beslutet fast: Det är bara okej nattetid.

– Vi är besvikna, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på kommunen.

Uppsala kommun har kameror på Stora torget, Dragarbrunnsgatan och på Påvel Snickares gränd. Samtliga är inaktiva på dagtid och nu kommer det alltså att fortsätta vara så. Det efter att Högsta förvaltningsdomstolen fastslagit det tidigare beslutet från Integritetsskyddsmyndigheten om att bara tillåta övervakning på vissa tider.

Det innebär nu att kameraövervakning endast är tillåten mellan klockan 20 och 06 på Stora Toget och på Påvel Snickares gränd. På Dragarbrunnsgatan är det mellan klockan 22 och 06 som gäller i enlighet med ett tidigare beslut.

”En gammaldags tolkning”

– I lagen säger man att man ska underlätta för kommuner att använda kameror i trygghetsskapande syfte. Det känns som att man gjort en gammaldags tolkning av den i det här fallet, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Men väger inte den personliga integriteten också tungt?

– Absolut. Men är du i city så är du en del av det offentliga rummet. Här kommer folk att se dig, vare sig det är genom en kamera eller med egna ögon.

Brotten sker på natten

Högsta förvaltningsdomstolen menar att den enskildes intresse av att inte bli övervakad väger tyngre än den trygghetsskapande faktorn.

– Dagtid är det fler människor som rör sig i city och vi ser också att behovet inte är lika stort. Brotten är koncentrerade till kvälls- och nattetid, säger Moa Nordqvist, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Uppsala kommun har även kameror vid Resecentrum. De påverkas inte av beslutet och kan därmed fortsätta att bevaka dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.