Här är poliserna som ska lösa gamla mordfall: ”50 mördare går lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har bildat en särskild grupp för kalla fall, så kallade Cold case. De ska gå igenom ett 50-tal olösta mord i hela regionen för att försöka hitta nya ingångar.

– Vi har ungefär 50 kalla fall i regionen, det betyder att 50 mördare går lösa – så det känns ju angeläget att jobba med det här, säger Ove Dahlberg, en av de poliser som ingår i gruppen.

Gruppen bildades i början av sommaren och håller just nu på att samla in material, ett tidskrävade – och tungt – arbete.

– Vi har hämtat en massa lådor med utredningar, senast i Västerås, och nu är vi på väg till Gävle snart, säger Ove Dahlberg.

Ett av fallen från 1985

Kenneth Ågren är den som ska leda arbetet och totalt är det fyra poliser som ska jobba med gamla olösta mord. Fallen är från så långt bak i tiden som 1985, och de senaste är från bara ett par år tillbaka.

Ove Dahlberg och Kenneth Ågren. Foto: SVT

– Det känns viktigt att jobba med de gamla fallen, för det sänder en signal till dem som begår de här brotten – vi är er i hälarna hela tiden, säger Kenneth Ågren.

Dna är nyckeln

Det som utredarna framför allt är på jakt efter är teknisk bevisning.

– Möjligheten att identifiera folk via dna är ju väsentligt större i dag än den någonsin har varit, säger Ove Dahlberg.

Hör de båda poliserna berätta mer om sitt arbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.