Mordet på pantsamlaren ännu olöst

Publicerad

Det var tidigt på morgonen den 2 maj 2017 som en pantsamlare i 50-årsåldern hittades död på Studentvägen i Uppsala. Två personer har suttit anhållna, men brottet har förblivit olöst.

– Det finns inga vittnen, för tidigt på morgonen efter sista april-firandet och första maj så är det inte så många studenter som är vakna, säger Kenneth Ågren, chef för polisens nya Cold case-grupp.

En annan försvårande omständighet i den gamla utredningen är att mordvapnet saknas. När polisen nu tar ett omtag kommer man i första hand att titta på om man kan ha missat något tidigare.

– Vi börjar med att läsa igenom det här för att se om det är något som kollegerna förbisett, vilket jag inte tror. Men det begicks fler mord i Uppsala vid den här tidpunkten, så det var ju inte så många utredare som jobbade med det här fallet.

Om Cold case-gruppen hittar någon ny bevisning kan den gamla utredningen öppnas upp – det gäller alla gamla fall.

– Med ny DNA-teknik eller nya vittnen så kan ett mordärende bli aktivt igen och då kan vi också få mer resurser, säger Kenneth Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.