Här är roboten som jagar brister i Uppsalas avloppsrör

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på trasiga vattenledningar och avloppsrör använder Uppsala vatten en robot.

– Den hjälper oss att se när det är dags att byta ut ledningar men den hjälper oss också att se när det inte är det, säger Jenny Sävenhed, avdelningschef för VA-nätet vid Uppsala vatten.

De äldsta avloppsledingarna i Uppsala är från 1920-talet. De är ofta gjorda av gjutjärn eller lergods. Många av dem har bytts ut eller är på väg att tas ur drift. Därefter, på 1930-talet, gick man över till betong.

– Men idag är det bara plast som gäller när man lägger nya ledningar, säger Robert Bjälmén, tekniker på Uppsala vatten.

Flera mil ledning byts ut

Roboten används vid undersökning av avloppsledningar och dagvattensystemet. Fem till tio mil ledning väntas Uppsala vatten behöva byta ut de kommande åren.

– Men det kommer att öka mer och mer. Kring 1960-talet byggde man väldigt mycket och när de ledningarna börjar bli för gamla kommer vi att behöva öka vår förnyelsetakt men det är ett bra tag kvar tills dess. Man räknar med 80 till 120 års livslängd på ledningarna, säger Jenny Sävenhed.

Så här såg det ut när vattenledningar grävdes ner i Uppsala. Här i närheten av Vasaparken, 1937. Foto: Uppsala stadsarkiv, okänd fotograf

I klippet: Se roboten arbeta nere i kloakerna – och det udda fyndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.