Matkonserver och en man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ett av Uppsalas hemliga beredskapslager för mat som kan användas till förskolor, skolor och äldreboenden i en kris eller vid höjt beredskapsläge. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Här är Uppsalas hemliga lager med mat – för kriser och katastrofer

Publicerad

Uppsala var tidigt ute med att bygga upp beredskapslager med krismat för de egna verksamheterna. SVT fick följa med in i ett av Uppsalas krislager med frystorkad mat.

– Vi har sparat fem miljoner på att vi var snabba, säger måltidschefen Anders Sundin.

Uppsala kommun påbörjade sitt beredskapslager för livsmedel 2018, när många andra lade ner sina lager.

– Där gick vi mot strömmen. Vi är några kommuner som kommit lite längre, och Uppsala har varit drivande och ledande i Sverige i den här frågan, säger Anders Sundin, avdelningchef för måltidsservice i Uppsala kommun.

Nyligen klubbade kommunstyrelsen igenom en satsning på ytterligare 10 miljoner till frystorkad krismat, som gör att man nu kan fördubbla tillgången. Det är en del av en satsning för 2025 som nu tidigareläggs.

– Så vi har en bra förmåga. Barnen hade säkert hellre varit lediga vid en kris, men vi kommer att göra dem besvikna, det kommer att finnas mat, säger Anders Sundin.

Risk för fördyring och brister

Än finns inga krav på kommunerna att hålla stora livsmedelslager, men med rådande omvärldsläge kan sådana beslut komma, med risk för prisökningar och brist när efterfrågan ökar.

Uppsala kommun får ta emot många besök från myndigheter och andra kommuner som vill se hur de arbetat med sina beredskapslager.

– Jag säger inte att vi gjort allting rätt, men vi har i alla fall köpt oss tid om det skulle bli kris, säger Anders Sundin.

Barnen får provsmaka krismenyn

Nu inleds den årliga beredskapsveckan, och i Uppsala kommer vissa skolor att öva krisberedskap. Bara rektorn får veta något i förväg.

– Alla andra kommer till ett fingerat scenario där det inte finns el och vatten. Det är en fantastisk möjlighet att involvera barnen, och att de får provsmaka krismenyn, säger han.

Uppsalas beredskapslager

Uppsala kommun lagar varje dag 45 000 matportioner, varav 2 800 är specialkost. Det här ska man klara även i en kris.

Vart och ett av de 180 kommunala köken har förmåga att klara sig själv i en vecka.

Det finns också ett färsklager, och därutöver den frystorkade maten, som har en hållbarhet på 27 år.

För en vanlig matportion är vattenåtgången fyra liter – för den frystorkade maten krävs bara 2 dl vatten per portion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.