Jourmottagningen i Tierp är en av två mottagningar som Malena Ranch (MP) föreslår ska få ändrade öppettider. Foto: SVT/Pressbild

Här kan sjukvården tvingas stänga nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan primärvårdens jourmottagningar i Tierp och Östhammar få hålla stängt om nätterna. Det enligt ett förslag till omstruktureringar i primärvården som vårdstyrelsen ska ta ställning till.

Jourmottagningarna i Tierp föreslås få nya öppettider: från 17 till 21 på vardagar och mellan 9 och 18 på helger. Det innebär att mottagningarna inte kommer att hålla öppet på nätterna.

– Vår kartläggning visar att det nästan inte är några patienter där efter klockan 21. I snitt tar jourmottagningarna emot 5 patienter i veckan nattetid. Det är inte ett effektivt sätt att använda våra läkarresurser, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen.

Sparar miljoner

Enligt Malena Ranch skulle den läkare, sjuksköterska och undersköterska som jobbar på mottagningarna på nätterna kunna ta emot 40 patienter i veckan om de istället jobbade dagtid. Hon anser också att förslaget innebär minskade kostnader för jourmottagningarna; cirka 20 – 25 miljoner kronor per år.

– Vi kommer att investera de pengarna i andra insatser för att förstärka primärvården, t.ex. med mobila team som kan söka upp patienter i hemmet, och riktade satsningar på psykisk ohälsa.

Det föreslås även andra ändringar i primärvårdens struktur. Distriktssköterskemottagningen i Morgongåva ska föras över till Heby vårdcentral och vårdcentralfilialen i Rasbo upphör. Istället hänvisas patienterna till Gränbystadens vårdcentral.

”Gör mig förbannad”

Förslaget har väckt kritik från Centerpartiet, som kommer att kräva att det stoppas.

–  Det här förslaget gör mig förbannad. Jag tycker att det är att ge upp, för det behövs verkligen en distriktssköterskemottagning i Morgongåva. Man kan leta efter vackra ord att hela länet ska vara levande, men i konkreta ord handlar det hela tiden om nedläggningar från Socialdemokraterna och Miljöpartiets sida, säger oppositionsrådet Johan Örjes (C).

Johan Örjes (C). Foto: press

Enligt Malena Ranch är förändringarna gällande distriktssköterskemottagningen i Morgongåva och vårdcentralfilialen i Rasbo i praktiken redan genomförda, då regionen har haft problem med att bemanna dem.

–  De är inte öppna idag. Det beror på att folk har slutat och att vi inte har kunnat återbesätta den tjänsten. Ingen har ens sökt de tjänsterna när vi har utannonserat dem, säger Malena Ranch, och framhåller att de nedlagda mottagningarna ska ersättas av bland annat mobila uppsökande team i Heby och av den nya vårdcentralen i Gränbystad.

Hon föreslår också nya vårdcentraler i Alunda, Knivsta, Uppsala och Enköping.

”Måste se till hela länet”

Johan Örjes anser att förslaget lägger ett ännu tyngre ansvar på Akademiska sjukhusets akutmottagning.

– Det här är en helt fel utveckling att gå. Man ska kunna få en bra vård även om man inte väljer att bosätta sig i centrala Uppsala, säger han.

Vad tror du kommer att hända med patientsäkerheten?

– Jag vill inte måla fan på väggen. Men jag hade hoppas att förslaget skulle stärka primärvården och underlätta för mindre sjukhusbesök.

Att Akademiska sjukhusets akutmottagning skulle få ett tyngre ansvar håller dock inte Malena Ranch med om.

– Det handlar om en ökning med 14 patienter per månad till akutmottagningen, enligt vår kartläggning. Vi kan inte ha små vårdcentraler på varje liten ort. Vi måste se till alla delar av länet och titta på vad man främst behöver där, säger hon.

Vårdstyrelsen kommer behandla förslaget den 30 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.