Problemet med lokala kriminella nätverk har ökat sedan millenieskiftet, enligt Rikskriminalpolisens underrättelsesektions kartläggning. Det handlar bland annat om grova offentliga våldsyttringar, utbredd narkotikahantering och olika former av utpressningar.
Dessa brott kan drabba de boende i området direkt. Men de visar också offentligt vad de kriminella nätverken är kapabla till, skriver Rikskriminalpolisen, vilket leder till rädsla bland boende i områdena.
– Lokala näringsidkare utsätts för påtryckningar och det förekommer skjutningar på öppen gata. Hot och våld används för att få vittnen att dra tillbaka vittnesmål och påverka allmänhetens vilja att samverka med polisen, säger Lars Öjelind, biträdande chef på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion.
Socioekonomiskt utsatta
Totalt listas 55 geografiska områden som är fördelade över 22 städer och orter i hela landet. Områdena är generellt sett socioekonomiskt utsatta och präglas av utanförskap. Därför får löst samansatta nätverk av kriminella ungdomar stort genomslag. Ofta har polisen svårt att arbeta på grund av omgivningens motstånd, enligt rapporten.
– Vi vet inte så mycket om de här platserna, för lokalbefolkningen hörs inte. De vänder sig inte till myndigheter om de drabbas av brott, säger Lars Öjelind till nyhetsbyrån Siren.
Ska ta fram åtgärder
Underrättelsesektionen arbetar nu med att ta fram förslag till åtgärder för hur polisen ska agera mot detta. Arbetet kommer att presenteras tidigt nästa år.
Efter besök på lokala polismyndigheter i landet har ett antal arbetsområden tagits fram som särskilt viktiga. Ett problem är till exempel att det ofta saknas kontinuerlig polisnärvaro.
– Det här är ett samhällsproblem som vi gemensamt måste agera mot. Polisen behöver samverka med andra samhällsaktörer för att utvecklingen i områdena ska förändras, säger Lars Öjelind.
Områdena i Uppsala län
- Gottsunda, Uppsala
- Sävja, Uppsala
- Stenhagen, Uppsala
- Gränby, Uppsala
- Eriksberg, Uppsala
- Enköping