För Brita Runquist blir valet 2022 tredje gången som hon röstar i hemmet. Hon ser ljus och mörker, men kan inte läsa text. Att rösta i en vallokal tycker hon därför har flera nackdelar.
– För det första ska man få hjälp att komma dit, och sen tycker inte jag om att ha en ledsagare som jag måste be ta fram röstsedlar åt mig. Jag tycker att det är mycket tryggare så här, säger Brita Runquist.
Fredrik Runquist har lyssnat mycket på radio och följt nyhetssändningar för att komma fram till sitt val. För honom är två av de viktigaste frågorna sjukvården och äldreomsorgen.
– För att jag ska rösta så vill jag verkligen känna inom mig att det är en eller två frågor som gör att jag väljer ett visst parti, säger han.
Sjukdom, funktionshinder eller ålder
Ing-Marie Bringholm är ambulerande röstmottagare i Uppsala kommun.
Finns det något särskilt att tänka på för er vid röstning i hemmet?
– Man tänker på att visa hänsyn, och sen är det viktigt att stämma av hur mycket de vill ha hjälp med. Det är alltid röstaren själv som ska bestämma det, säger hon.
Den som är sjuk, har funktionshinder eller av ålder har svårt att ta sig till en vallokal har rätt att rösta hemma. I valet 2018 var det cirka 170 Uppsalabor som nyttjade möjligheten. Den som vill använda sig av ambulerande röstmottagare ska ta kontakt med Uppsala kommuns valkansli, fram till och med valdagen 11 september kan man ansöka om hjälp med att rösta.
Se hur Brita och Fredrik går till valurnan i vardagsrummet i klippet ovan.