Felaktig valinformation i utskick från Uppsala kommun – fel datum för röstning

Uppdaterad
Publicerad

I ett utskick med valinformation från Uppsala kommun har ett faktafel smugit sig in. I informationen som gått ut till alla hushåll i kommunen står fel datum för starten av förtidsröstningen.

– Det här är naturligtvis väldigt olyckligt, säger Johan Pelling (S), ordförande i valnämnden, Uppsala kommun.

Det korrekta datumet för starten av förtidsröstning till valet är den 24 augusti 2022, inte 24 september som det står i utskicket. Utskicket har redan skickats ut till alla kommuninvånare, och har antingen redan landat hos dem eller väntas göra inom kort.

Brevet är titulerat: ”Rösta i valet till riksdag, region och kommun 2022”.

Val 2022

Uppsala kommun uppger att man ändrat informationen på alla tillgängliga ställen, till exempel på deras hemsida. Dock uppmanar man nu invånarna att vara uppmärksamma på sakfelet som finns med i det vanliga postutskicket.

Söndagen den 11 september är det val till riksdagen, samt kommunen och regionen. Förtidsröstningen börjar den 24 augusti och pågår fram till valdagen.

I klippet: Hör ordförande i valnämnden berätta vad man nu gör för att åtgärda felet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet