Kvinna i svävare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på livräddningsövning med Sjöräddningssällskapet. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Här tränar sjöräddarna inför vintern – men antalet svävarpiloter är ett orosmoln

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Uppsala har två svävare som används för att rädda liv vid isolyckor. Men frågan är om antalet piloter räcker till.

Snart är det vintersäsong och dags för skidskoåkare att ge sig ut på isarna runt om Uppsala och Mälaren. Om olyckan är framme när du är på isen kan sjöräddningen komma till undsättning med sina svävare. Främst räddar de människor ur isvakar.

– Räddningstjänsten går bara ett par hundra meter ut, inte mer, sen är det bara vi som plockar upp, säger Camilla Liljegren, svävarinstruktör vid Sjöräddningssällskapet i Uppsala.

I klippet ovan: Följ med på sjöräddningsövning med svävarna.

Tre nya piloter utbildas

Nu håller tre nya piloter som ska köra svävarna på Ekoln och Mälaren på att utbildas – utöver de sex som redan finns. Alla engagerar sig ideellt, men frågan är om antalet räcker till.

– Min oro är ju att folk kanske blir kvar på isen eller rent av att vi inte hinner plocka upp dem överhuvudtaget. Men jag känner mig lugnare än förra året, Camilla Liljegren.

Man som försöker ta ssig upp ur en isvak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör du om du går igenom isen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så ska du tänka på isen

Ta med dig rätt utrustning:

Såsom ispik, isdubbar, räddningslina, mobiltelefon i vattentätt fodral, flythjälp, ombyte, och karta ifall mobilen laddar ur.

Så gör du om du går igenom isen:

Vänd dig åt hållet du kom ifrån, behåll lugnet, ropa eller blås i visselpipa, ring 112 vid behov, använd isdubbar, håll dig på mage när du tar dig upp och byt om när du kommit upp på land.

Så gör du om någon annan går igenom isen:

Larma 112, närma dig vaken från samma håll som den som ramlat i, ta med dig flythjälp, ta med dig något långt men sträck aldrig fram handen för då kan du själv dras ner i vaken.

Källa: www.sjoraddning.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.