– Om de hittar falskt positiva, alltså för många, så gör det inte så mycket. Men de får absolut inte missa någon som är sjuk, säger forskaren Tove Fall som leder studien.
Studien, som UNT tidigare rapporterat om, är ett samarbete mellan Uppsala Universitet, SLU, Region Uppsala och två lokala hundträningsföretag. Företagen har valt ut totalt åtta hundar som de tror kommer passa för jobbet. De ska utbildas under våren och väntas vara redo om en till tre månader.
Frivilliga prover
Alla som provtar sig för covid i Uppsala får frivilligt lämna ett doftprov, en trasa som de drar över nacken, som sedan ska användas vid träningen.
– Hittills har alla sagt ja. Det har varit väldigt positiva reaktioner från flera håll, säger Tove Fall.
Kan användas vid konserter
Förhoppningen är att hundarna ska kunna användas på större arbetsplatser, vid konserter och andra stora evenemang eller på flygplatser. Enligt forskarna bedöms för att hundarna ska smittas som mycket liten baserat på tidigare studier.
– Tränarna kommer bära skyddsutrustning för säkerhets skull men vi bedömer risken för att hundarna ska bli smittade som mycket liten, säger Tove Fall.
I klippet berättar hundtränarna hur det här ska gå till.
Fungerar på andra håll
Hundar som är tränade på att upptäcka covid används redan på andra håll i världen. Frankrike håller på med en liknande studie och i Finland har de redan börjat användas på flygplatser.