• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person som var rekryt förra året berättar för SVT att problemen förekom på regementet redan då. Foto: Janerik Henriksson/TT

Högre officer skickade sexuella meddelanden till kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2019 gick tre kvinnliga anställda på Försvarsmakten i Uppsala ihop och gjorde en anonym anmälan av en officer. Mannen ska ha kontaktat dem på ett ovälkommet sätt utanför arbetstid via Messenger.

Arbetsgivaren ville att han skulle få sparken – men nu har Försvarsmaktens personalansvarsnämnd beslutat att mannen får stanna.

Den högre officeren ska bland annat ha skickat meddelanden med sexuella anspelningar, och för en av kvinnorna blev det så pass stötande att hon kände sig tvungen att blockera honom. Han ska även ha uppvisat ett raljerande beteende och bristande insikt, enligt utredningen.

Mannen själv uppger att han bett om ursäkt och upphört med kontakterna så snart han blivit uppmärksammad på att de var ovälkomna.

Löneavdrag i tio dagar

I slutet av förra året föreslog mannens arbetsgivare att han skulle skiljas från sin anställning. Man har ”med bakgrund till vad som framkommit i utredningen inte fortsatt förtroende” för den anställde.

Personalansvarsnämnden väljer dock inte att gå så långt, utan fastställer i stället påföljden till löneavdrag i tio dagar. I beslutet skriver nämnden att officeren agerat olämpligt mot flera kvinnor i åldern 20-30 år under en längre tid, och att detta inte är förenligt med Försvarsmaktens värdegrund. Man skriver även att mannen kan riskera sin anställning om han fortsätter med ett liknande beteende.

Chefen: ”Får rätta in mig”

SVT har talat med chefen på den aktuella arbetsplatsen, som känner sig trygg i att mannen inte kommer kunna upprepa sitt beteende.

– Han jobbar inte på den här arbetsplatsen längre men vi jobbar inom samma försvarsmakt, det gör vi. Exakt vad vi har vidtagit för åtgärder där vill jag inte gå in på.

Hur ser du på att Personalansvarsnämnden gjort en annan bedömning än dig?

– De har gjort sin bedömning utifrån helhetsperspektivet och det får jag rätta in mig efter.

Hur känner kvinnorna som utsatts?

– De är informerade om utslaget och känner sig trygga i det sättet som vi hanterat frågan, har jag fått mig till livs.

”Måste förhålla oss till lagstiftning”

Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten, menar att Personalansvarsnämndens bedömning utgår från arbetsrätten och praxis från tidigare fall. Han vill inte kommentera det här specifika fallet men säger att man ser allvarligt på alla former av ovälkommet beteende.

– Bara för att det blir detta utfall innebär det inte att vi inte vidtar några åtgärder. Vi ökar kunskapen, samtal förs, och här gör vi väldigt mycket.

Känns det rimligt med tio dagars löneavdrag som påföljd när man betett sig olämpligt mot flera kollegor på det här sättet?

– Jag kan konstatera att utifrån arbetsrätten är det den här påföljden som gäller. Ovälkommet beteende är aldrig accepterat i Försvarsmakten men vi måste fortfarande förhålla oss till lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.