Även upprepade frågor om att gå ut på dejt med en kollega skulle kunna ses som sexuella trakasserier. Foto: TT

Advokaten: Så hanterar du sexuella trakasserier på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör du om du är utsatt för sexuella trakasserier på jobbet? Arbetsrättsadvokaten Anna Jerndorf reder ut och ger råd om hur du går vidare.

Var går gränsen för sexuella trakasserier?

– Det handlar om offrets uppfattning av situationen. Om offret upplever sig kränkt av handlingen bör man påtala det. Ibland är det uppenbart men det finns också fall av gråzoner. Då måste den som anklagas förstå att agerandet är ovälkommet. För att en händelse ska kunna betraktas som sexuella trakasserier måste den anklagade förstå att den har gjort fel.

Kampanjen #MeToo

– Men det här gäller alltså fall som ligger i gråzonen. Det finns ett tidigare rättsfall där en anställd ombads sitta i chefens knä under en löneförhandling. I det fallet bedömde arbetsdomstolen att chefen borde ha förstått att agerandet utgjorde sexuella trakasserier oavsett om det påtalats eller inte.

Vad skulle kunna utgöra en gråzon?

– Det kan handla om upprepade frågor om att man ska gå ut på en dejt. Att man är lite för närgången, att man står lite för nära när man kommer fram vid datorn. När det gäller gråzoner är det viktigt att markera om man upplever att beteendet inte är okej.

Hur bör man agera om man känner sig utsatt?

– Man bör prata med en person som man känner förtroende för. Det kan till exempel vara en chef eller om det finns en HR-avdelning på arbetsplatsen. Man kan också prata med en kollega som kan föra informationen vidare i den utsattas ställe.

Vilket ansvar har arbetsgivaren om en person blir utsatt?

– Enligt diskrimineringslagen har arbetsgivaren en skyldighet att omedelbart agera om man får veta att det pågår sexuella trakasserier. Man bör då tillsätta en utredning där man pratar med de inblandade personerna och sedan agera utifrån det.

– Det finns rättsfall där anställda har slutat för att man utsatts för sexuella trakasserier utan att cheferna har agerat. I de fallen riskerar arbetsgivaren att bli skadeståndsskyldig enligt lagen om anställningsskydd.

Hur brukar de här typen av fall hanteras i domstol?

– Arbetsdomstolen har traditionellt sett väldigt allvarligt på den här typen av händelser. Framför allt när handlar om fysiska trakasserier. Det finns till exempel ett tidigare fall där en person höll fast en yngre kollega och försökte kyssa henne. Det bedömdes som avskedsgrundande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet