Lovisa Barkman lämnade polisyrket vid årsskiftet. Foto: SVT

Hon tjänade 25 000 efter tio år

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt tio år som polis lämnade Uppsalabon Lovisa Barkman yrket. Då tjänade hon 25 200 kronor i månaden.

Före detta polisen Lovisa Barkman säger att många av hennes gamla poliskollegor kommer fram till henne och säger att de önskar att de kunde göra samma sak, att de också kunde lämna polisyrket.

– Det är en otrolig uppgivenhet och frustration. De känner verkligen att det är på väg ner i fördärvet, säger Lovisa Barkman.

Krisen inom polisen

I måndags gick polisens presstalesperson Christer Nordström ut med hård kritik mot polisens omorganisation. Det har lett till uttalanden från bland annat statsminster Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

Efter tio år – tjänade som aspirant

För tung arbetsbörda och usel löneutveckling ledde till att hon valde att lämnade polisyrket. Lovisa Barkman arbetade främst som utryckningspolis på ordningsavdelningen i Uppsala län, men även som bland annat utredare i gatulangningsgruppen och ungdomsgruppen.

När hon vid årsskiftet slutade som polis tjänade hon 25 200 kronor i månaden, vilket nästan motsvarade en aspirants ingångslön, konstaterar hon.

– Det är jättesorgligt för alla vi som varit poliser tycker egentligen att det är ett fantastiskt yrke.

”Vad händer när vi inte kommer?”

I dag arbetar Lovisa Barkman som säkerhetsstrateg och utbildningsledare inom landstinget. Hon menar att poliser bör ha löner som motsvarar det man utsätter sig för i arbetet, och frågar sig när man ska börja förstå vad poliser i yttre tjänst faktiskt gör.

– Det är ju de som förhindrar folk från att ta sitt liv, och åker på trafikolyckor för att försöka rädda liv. Vi stoppar grova brottslingar, vi hjälper utsatta barn. Vi är ju överallt. Kommer inte vi när det händer – ja, vad händer då?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet