– Gäddan gillar när det blir lite kallare i vattnet igen. De blir lite mer aktiva, och ju längre in på hösten desto kallare blir det i vattnet. Då har gäddorna också ätit upp sig och blir riktigt grova och fina. Jag gillar höstfisket jättemycket, säger fiskeguiden Cecilia Grönberg.
Hon är en välkänd sportfiskeprofil och har jobbat som guide sedan 2016. 44-åringen från Skutskär kallas visserligen Gösdrottningen för att hon genom riktat fiske fått fyra gösar över tio kilo – men på meritlistan finns också sex gäddor över samma magiska viktgräns.
Trivseltemperaturen i vattnet för gäddor ligger kring tolv grader. De anses därför bli mer på alerten när hösten kyler ned vattnen i sjöar, hav och vattendrag.
Betesfisk ett bra tecken på att det nappar
– Jag letar efter platser där vinden ligger på och har tryckt upp betesfisk. Gärna vid en djupvass, eller bakom grynnor eller vid branter in mot grundare områden. Ofta står ju betesfisken där och då försöker jag fiska på olika djup vid de platserna, säger Cecilia Grönberg.
En allmänt spridd uppfattning bland sportfiskare är att gäddan blir passiv och mest ligger och trycker när det är sol och vindstilla. Det anser också Gösdrottningen.
– Så är det. Jag gillar när det är lite halvmulet. Jag har aldrig upplevt att det är bättre när det regnar, utan gärna växlande men helst mulet.
Det kan också vara klokt att kolla barometern. Lufttryck påverkar fisken kraftigt och Grönberg vill helst ha haft stabilt lufttryck i tre dygn innan hon åker ut, men det får också gärna vara långsamt stigande.
Färgen på betet en källa till diskussion
Fiske är också en utpräglad prylsport – det finns oändligt med grunkor och grejor med mer eller mindre väldokumenterade förmågor och egenskaper.
En aldrig sinande källa till diskussion är bland annat färgen på beten. Uppfattningarna är säkert lika många som antalet sportfiskare, och beror på exempelvis fiskemetod och plats.
– Jag tycker att ganska naturliga färger är bäst på hösten, men även röda färger har varit bra, säger Cecilia Grönberg.
Även metoden och farten när du vevar in betet kan påverka fiskelyckan.
– Ju längre in på hösten du kommer desto långsammare ska du fiska hem betet, och med fler vevstopp. Fiskarna blir lite stela in på senhösten och vill ha mer tid på sig för att kolla på betet och bestämma om de vill ha det. Man kan också använda lite lättare beten som inte sjunker så fort, säger Grönberg.
Tre råd vid gäddfiske
Gösdrottningen ger sina tips.
- Om du tror på ett fiskeställe: Ge det ordentligt med fisketid. Åk inte därifrån om det inte hugger direkt utan ge det en ordentlig chans, för gäddorna kan ha mycket korta huggperioder som kommer och går.
- Prova olika storlek på beten. Om gäddorna inte hugger på ett större bete – prova med ett mindre. Får du en mindre gädda att hugga kan sprattlandet också trigga större individer i närheten att vilja attackera.
- Variera hastigheten och antalet vevstopp när du fiskar hem betet. Fungerar inte långsamt – öka hastigheten. Variera dig, laborera och använd fantasin.