Foto: SVT

Hotelldirektör på landstingshotell anställde sin exman

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade Skandionkliniken i Uppsala är i nytt blåsväder, efter att hotelldirektören anställt en nära anhörig. Och det har fått anställda att reagera.

TIPSA OSS: Har du erfarenheter av vänskapskorruption? Eller tips om andra missförhållanden? Hör av dig till vår reporter!

Hotelldirektören har varit chef för det landstingsägda Hotell von Kraemer sedan i vintras. I april tog hon på eget initiativ in sin före detta man och såg till att han blev timanställd.

Skandionkliniken

Tanken var att exmannen skulle se över hotellrestaurangens kostnader och intäkter, och enligt källor med insyn som SVT Nyheter Uppsala talat med så skulle anställningen vara i omkring ett halvår. Tjänsten utlystes inte. Inget anställningsavtal skrevs.

– Det är ju ändå någon annans pengar – skattebetalarnas. Jag tycker det är jättemärkligt att man kan plocka in folk hur som helst. Det blir ju en typ av korruption, säger en anställd på hotellet som SVT talat med.

SVT: Vad hade den här personen för makt i sin position skulle du säga?

–Ja, den informationen vi fick var att den här personen var en ny chef.

SVT: Och varifrån kom den informationen?

– Den informationen hade ju kommit från hotelldirektören.

Vill inte svara på frågor

Hotelldirektören vill själv inte svara på några frågor om varför exmannen anställdes. Istället hänvisar hon till Joachim Ahl som är jurist på Uppsala läns landsting, ett av landstingen som samäger Hotell von Kraemer, eftersom han brukar hjälpa hotellet och Skandionkliniken i samma byggnad med juridiska frågor.

– Något annonseringskrav finns inte, säger Joachim Ahl.

SVT: Det här är en offentlig verksamhet som lever på skattemedel, och här tar chefen in sin egen exman utan att överhuvudtaget annonsera ut tjänsten. Hur ser det ut, tycker du?

– Jag tycker det ser bra ut, så länge man så att säga är försiktig på de sätt som krävs.

Slutade efter intervju

Men efter intervjun uppger landstingsjuristen att exmannen ska ha slutat arbeta på hotellet. Och det hann bara bli 15 timmars arbete för honom, enligt Joachim Ahl.

SVT: Är det inte det här man brukar kalla för vänskapskorruption?

– Nja, det tycker jag väl inte. När man anställer någon måste man givetvis – särskilt när det gäller anhöriga – se till att de inte får några otillbörliga förmåner, eller bättre anställningsvillkor, och heller inte under anställningen behandlas på ett annat sätt än om de varit vem som helst. Och i det här fallet tycker jag inte att det finns någon vänskapskorruption eller nepotism, säger Joachim Ahl.

LÄS MER: Skandions paniklösning kan bryta mot lagen

Flera avslöjanden om Hotell von Kraemer

Det har stormat en del kring landstingsägda Skandionkliniken och Hotell von Kraemer den senaste tiden. Först gick företaget som drev Hotell von Kraemer i konkurs. Då tog ägarlandstingen över driften själva trots att hotellet gjort drygt en halv miljon i förlust i genomsnitt – varje månad.

I samband med övertagandet av Skandionkliniken kan man också ha brutit mot lagen när man lät bli att konkurrensutsätta alla de tidigare leverantörerna till hotellet, som nu plötsligt skulle falla in under lagen om offentlig upphandling.

”Inte acceptabelt att bete sig såhär”

Enligt den anställde på Hotell von Kraemer, så har hen och många andra i personalen upplevt våren på Hotell von Kraemer som stundtals kaotisk, och där hotelldirektörens anlitande av sin exman genererat ytterligare intern kritik.

– Man kan tydligen bara kliva före i kön om man har rätt kontakter. Det är en form av korruption, jag tycker inte att det är acceptabelt någonstans att bete sig såhär, säger den anställde.

SE HELA GRANSKNINGEN: HÄR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet