• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Hovrätten ändrar prästdom

Uppdaterad
Publicerad

Svea Hovrätt gör en annan bedömning än Uppsala tingsrätt, gällande den präst i 30-års åldern som i tingsrätten dömdes för våldtäkt mot barn. Hovrätten gör bedömningen att det handlade om ett sexuellt utnyttjande och sänker straffet till från två år och sex månaders fängelse, till ett års fängelse.

Prästen har i hovrätten berätta att han och konfirmanden blev förälskade i varandra, uppgifter som hovrätten menar inte har blivit motbevisade. Därför gör hovrätten bedömningen att relationen var frivillig och ömsesidig, och därför inte kan bedömas som våldtäkt mot barn.

Hovrätten gör också bedömningen barnet varit så pass nära att fylla 15 år, vilket är åldersgränsen för ”sexuellt självbestämmande”, att det är en förmildrande omständighet.

Präst dömd för barnvåldtäkt

Förstått konsekvenserna

Hovrätten menar att konfirmanden varit i en beroendeställning till prästen, men att han samtidigt har varit så pass mogen att han förstått konsekvenserna av relationen.

Uppsala stift har sedan tidigare fattat beslut om att prästen fråntas rätten att arbeta som präst inom Svenska kyrkan, det påverkar också strafflängden för prästen, som alltså dömds till ett års fängelse, istället för två och ett halvt år.

Hovrätten beslutade också att skadeståndet som prästen ska betala till konfirmanden ska sänkas, från 110 000 kronor till 60 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Präst dömd för barnvåldtäkt

Mer i ämnet