Parkour är inte bara för människor som gör volter och följs av miljontals människor på instagram. Utan det är även ett sätt för människan och dess bästa vän – hunden – att komma närmare varandra.
Camilla Lövgren är aktivitetsombud för Svenska Sennenhundklubben i Uppland. När SVT Uppsala möter upp klubben i Stadsparken så är 13 medlemmar på plats med sina hundar för att testa hundparkour.
– Man binder ett band och man får fundera tillsammans, säger Camilla Lövgren.
Kan hundarna eller ägaren göra sig illa?
– Det är klart att man kan snubbla i kopplet. Men det är ingen skaderisk, det är som en form av agility, säger Camilla Lövgren.
”Vi är bästa vänner”
En av deltagarna är hundägaren Gunilla Odenfelt, som anlände med treåriga Olympia.
– Att göra roliga saker tillsammans, det betyder mycket, säger Gunilla Odenfelt.
– Vi är bästa vänner.
Är människan hundens bästa vän?
Sveriges lantbruksuniversitet har i flera år forskat kring samspelet mellan hund och hundägare. Henrik Rönnberg är veterinär och professor i internmedicin hos smådjur, och han uppger att hunden tidigt blev en viktig följeslagare för människan. För människans trygghet, lust och glädje.
– Mår man bra själv så ökar hälsan och välbefinnandet. Det stärker säkert sådana saker som immunförsvar och genom att vi rör oss tillsammans med hunden så stärker vi också våra muskler och styrka, förklarar han.
Hunden är ett flockdjur, som trivs bra med människor som gör saker tillsammans med hunden. Genom att göra aktiviteter som hunden gillar, så stärks hundens band till människan.
– Det är ett jätteviktigt samspel, säger Henrik Rönnberg.
Se när SVT:s reporter testar hundparkour i klippet ovan.