Vice överåklagare Eva-Marie Persson lämnade in en häktningsframställan den 20 maj i år. Hon begärde då att tingsrätten i Uppsala skulle häkta Julian Assange i sin frånvaro. Det med tanke på att Assange för tillfället sitter frihetsberövad i Storbritannien för att ha brutit mot landets borgenregler.
Avslog begäran
Om tingsrätten hade godkänt häktningen hade åklagaren begärt honom utlämnad till Sverige. Tingsrätten valde dock att avslå och inte häkta Assange med hänvisning till att den europeiska utredningsordern som framöver väntas bli aktuell ändå ger åklagaren möjlighet att hålla förhör med Assange – och komma vidare i ärendet. Häktning behövs alltså inte och är inte proportionerligt i sammanhanget, meddelade tingsrätten.
Assange är alltså fortsatt misstänkt för brott trots dagens beslut: på sannolika skäl – vilket är den högre misstankegraden – för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Enköping i Uppsala län 2010.
Assange försvarsadvokat kommenterade tingsrättens besked så här:
– En stor seger, säger Per E. Samuelson.
Fortsatt misstänkt
Tingsrätten meddelade dock att omständigheterna är sådana att rätten ändå anser att det finns fortsatt risk att Assange avviker vilket kan försvåra en fortsatt utredning – något Assanges försvarsadvokat Per E Samuelson tidigare har kritiserat, i samband med häktningsförhandlingen, med hänvisning till det faktum att Assange för tillfället redan sitter frihetsberövad på annan ort.
– Man kan inte fly från ett fängelse, han sitter där han sitter.
Åklagaren valde att kommentera ärendet kort efter beskedet:
– Jag har full respekt för domstolens ställningstagande. De har behövt ta ställning till en svår bedömningsfråga som jag ansåg behövde prövas av domstol, kommenterade vice överåklagare Eva-Marie Persson.
Utredningen fortsätter
– Nu fortsätter förundersökningen dels med förhör i Sverige, dels kommer en europeisk utredningsorder att utfärdas i syfte att förhöra Julian Assange. Någon tidpunkt för det finns ännu inte. Vi tar ett steg i taget och omprövar utredningsläget fortlöpande, kommenterade hon vidare.
Enligt åklagaren väntas företrädare för Åklagarmyndigheten inom kort resa till Storbritannien för att vidta nödvändiga utredningsåtgärder på plats. Den europeiska utredningsordern väntas också utfärdas inom kort – meddelar Eva-Marie Persson vid Uppsala tingsrätt under måndagen.
Våldtäktsutredningen har pågått i nästan nio år. Turerna i fallet har varit många och krångliga: här är en sammanfattning av de snart nio år som fallet har pågått.
Massi Fritz: Beslutet bör överklagas
Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält Julian Assange för våldtäkt. Hon skriver i ett sms till TT att hon och hennes klient tycker att det är fel att Assange inte häktas.
”Jag tycker tingsrättens beslut ska överklagas till hovrätten. Beslutet måste prövas av en överinstans”, skriver Massi Fritz.
Julian Assange förnekar brott, enligt hans advokat Per E Samuelson.