Alundabon Roland Valtin går under artistnamnet Mr Eko. Foto: SVT/Privat

I huvudet på Mr Eko

Uppdaterad
Publicerad

I jobbet på Arlanda lyckades han imitera högtalarutropens ekande ljud. Det blev starten på en smått osannolik artistkarriär. Det här är historien om Mr Eko.

Han heter egentligen Roland Valtin och bor i Alunda utanför Uppsala. Efter många års jobbande på Arlanda började han imitera ljudet av flygplansutrop. Det, i kombination med en förkärlek för musiken, blev startskottet för hans artistkarriär som tagit honom från folkparker och festivaler, till ett lång rad tv-framträdanden.

”Nervös”

Ryktet om den unika artisten spred sig under slutet av 80-talet och 1989 ringe Ingvar Oldsberg och frågade om han inte kunde komma och uppträda i hans show Oldsberg – för närvarande.

– Jag var så nervös! Men på något märkligt sätt gick det ändå och det blev väl något slags startskott, säger Roland Valtin.

Framträdandet gav inte bra fler uppdrag, utan en livlång vänskap med just Oldsberg och tillsammans har det uppträtt på en lång rad platser i hela landet.

I sina shower brukar han imitera ljud, djur och människor. Han pratar svenska så att det låter baklänges, tungsteppar och spelar på sina hörntänder. Och så pratar och sjunger han med ett ekande ljud.

– Jag har ju både adhd och tourettes syndrom vilket göra att jag har lätt för att påbörja saker men desto svårare för att slutföra dem. Därför blir det mycket av allt i min show, säger Roland Valtin.

Se mer: Mr Ekos tv-debut hos Invar Oldsberg

Njuter mer än 100 procent

Nu för tiden är det dock dansbandsmusik som gäller.

– Showen finns ju alltid där men det som jag verkligen brinner för idag är dansband. Jag har en ny keyboard som jag ser stor potential i. Och kan man njuta mer än hundra procent när jag spelar så gör jag definitivt det, säger Roland Valtin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.