Foto: TT

Ingen ränta på retroaktiva lönen till tandsköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen ränta på den uteblivna lönen inom Folktandvården – trots att felaktiga ersättningar betalats ut till 22 tandsköterskor under 10 års tid.

– Vi kommer ta upp den här frågan med arbetsgivaren igen, säger Jonas Wärnsberg vid fackförbundet Vision.

Vid en genomgång av löneavtalen upptäckte Folktandvården i Region Uppsala att 22 tandsköterskor fått för lite betalt i tio års tid, något Upsala Nya Tidning var först med att berätta. Det visade sig att arbetsgivaren hade feltolkat avtalet när det gällde de anställdas helgersättning. Tandsköterskorna får därför nu totalt 1,3 miljoner retroaktivt i lön.

”Vi ser över det”

Men vid beräkningen av hur mycket som ska betalas ut retroaktivt har man inte beaktat inflation eller ränta. Det visar sig när SVT Nyheter Uppsala ringer till Folktandvården och frågar.

– Den information vi har i dag är att vi inte behöver ta hänsyn till inflation och räntor, men vi ser över det, säger Cecilia Bernström, som är HR-chef på Folktandvården.

Lång tid  

Fackförbundet Vision, som organiserar tandsköterskorna, trodde att Folktandvården hade tagit hänsyn till inflation och ränta.

– När det är så pass lång tid det handlar om tog jag för givet att Folktandvården hade räknat på det, säger Jonas Wärnsberg, vice ordförande vid Visions avdelning i Region Uppsala.

Avancerad beräkning

Fredrik Dahl är jurist och expert på frågor om arbetsrätt. Han tycker att facket borde ta reda på hur mycket pengar det kan handla om i utebliven ränta, även om det är vanligt att man bara betalar kapitalbeloppet när parterna gör upp i godo utan att gå till domstol.

– Det är rimligt när man går in i en förhandling när det avser så lång tid som tio år tillbaka i tiden att ha en uppfattning om hur mycket pengar vi förhandlar bort. Det är en förhandlingstaktik, men man kan också säga att vi är nöjda med att få kapitalbeloppet.

Hur mycket pengar kan det handla om?

– Det är en avancerad ränteberäkning som måste göras. Beloppen förfaller till betalning varje månad med det belopp som saknades och sedan ackumuleras räntan under året. Räntelagens bestämmelser är att räntesatsen är 8 procent plus diskonto. Eftersom diskonto i dag är minus blir det mindre, men det blir ändå en räntesats på 7 procent.

Tar upp frågan

Nu kommer Vision att ta upp frågan med Folktandvården, redan i nästa vecka.

– Det är bra att vi blir uppmärksammade på det så att vi kan fråga arbetsgivaren om det. Gör om, gör rätt, det är vår inställning, säger Jonas Wärnsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.