Socialtjänsten i Uppsala har under de senaste åren satsat stort på vuxnas närvaro under valborgsfirandet, som sker i samarbete med flera myndigheter och föreningar. Spindeln i nätet är Hilde Wiberg som i vanliga fall är verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour.
– Vi ser att det blir otroligt mycket lugnare när vi har många trygga vuxna ute. Vi vet att det är mycket ungdomsfylla, men genom att vi har nattvandrare, volontärer, socialtjänst och polis ute gör det att vi kan jobba förebyggande och uppsökande, säger hon.
Från 40 till fåtal
På så sätt kan de tidigt hitta unga i riskmiljöer och insatserna ger resultat.
– För tio år sen rörde det sig om ett 40-tal ungdomar som var kraftigt berusade och behövde tas om hand. Men nu när vi finns ute och jobbar kraftigt förebyggande är det fyra, fem stycken, säger Hilde Wiberg.
Skolpersonal också ute
Under helgen har ett 60-tal personer dagligen utgått från servicecentret i stan. Några av dem kommer från Frivilliga motorcykelkåren, FMCK, vilket gör att de snabbt kan ta sig till ytterområden såsom Björklinge och Storvreta. Men på själva sista april dubbleras styrkan och totalt kommer 120 personer vara ute i fält. En del av dem är skolpersonal.
– Ja, på valborgsmässoafton har vi fått med kuratorer och sjuksköterskor från högstadieskolor och gymnasier. Det är nytt för i år och det är vi jätteglada för, säger Hilde Wiberg.
Hilde Wibergs tips till tonårsföräldrar inför valborgshelgen
- Ha kontakt.
- Fråga var och med vem ditt barn är.
- Ring upp regelbundet.
- Ha fasta tider.
- Kom överens med andra föräldrar om var barnen ska vara och när de ska komma hem.
- Var själv redo att hämta ditt barn om det skulle behövas.