Tonårstjej skruvar på propeller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillar mer att hålla på med något praktiskt än att sitta still i ett klassrum” – hör Isabelle berätta om flygteknikutbildningen i klippet. Foto: Kristian Östlund/SVT

Isabelle ska bli flygmekaniker – så ska Transportfacket locka fler unga tjejer till yrket

Uppdaterad
Publicerad

I dag jobbar omkring 2 000 svenskar som flygmekaniker eller flygtekniker. Endast en femtedel av dessa är tjejer. Transportfacket har i år startat en kampanj för att locka fler unga tjejer till yrket.

– Det här är en väldigt speciell utbildning och vi får vara i en miljö som inte så många andra får, säger Isabelle Alvarsson som studerar till flygmekaniker på Arlandagymnasiet.

Hon tror att en anledning till att så få tjejer söker sig till yrket är att man inte vet att det existerar – och att det är en utbildning med mycket teknik. 

Under 2022 var enbart 13 procent av alla elever på gymnasieskolans flygteknikerlinje tjejer. Det visar den senaste rapporten ifrån Transportfackets Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA). 

Inte ett tungt jobb

– Det finns en bild av att det är ett tungt arbete med tunga lyft och det är inte så, säger Johan Willgard, utbildningsledare på flygteknikutbildningen vid Arlandagymnasiet. 

För Isabelle Alvarsson så öppnades ögonen för yrket som flygmekaniker när hon var på öppet hus. 

– Intresset väcktes när jag fick komma in i de stora hangarerna och se alla flygplan. Det kändes så mäktigt att vara där så då kände jag att det här skulle jag vilja jobba med, säger hon.

Se Isabelle Alvarsson montera en spinner på ett propellerplan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.