Branschen ser oroligt på framtiden för flyget. Mer än en tredjedel av alla flygtekniker beräknas gå i pension de kommande tio åren enligt statistik från Svensk flygteknikerförening, SFF. Redan i dag kan branschen se en brist i hela Europa på flygteknisk personal.
– Vi har inte tillräckligt med personal i Sverige så nu börjar man söka utomlands, säger Åsa Backman som är projektledare på Transportfackets yrkes- och arbetsmiljönämnd.
Det är i dag väldigt svårt att rekrytera ny personal. Det handlar delvis om att lönen är för låg i förhållande till den utbildning som krävs för att bli flygtekniker, menar Svensk flygteknikerförening. Endast drygt hälften av de som utbildar sig till flygtekniker väljer att arbeta med yrket.
– Finns det inte tillräckligt med teknisk personal som kan ta ansvar för underhållet då kommer planen bli stående på marken och det är allvarligt, säger Ola Blomqvist på SFF.
Många byter yrke
I en enkätundersökning som genomförts av SFF så uppger 42 procent att man sagt upp sig och bytt yrke eller tjänst de senaste fem åren.
Av de som arbetar kvar i yrket så uppger 72 procent av de tillfrågade att de överväger att säga upp sig. En av de största anledningarna är missnöje med lönen och arbetssituation.
– Vi har sett en hel del som slutar på grund av att det är för hög press, säger Ola Blomqvist på SFF.