Man på flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om den stora bristen på flygteknisk personal – och svar från Ola Blomqvist ordförande på Svensk flygteknikerförening. Foto: SVT

Brist på flygtekniker kan hota flygsäkerheten – facket orolig för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten inom flyg har alltid varit prioriterad. Men den enorma bristen på flygteknisk personal hotar säkerheten, enligt Svensk flygteknikerförening.

– Flygtekniker ska göra en översyn på fem mekaniker samtidigt och då hinner man inte kontrollera allting, säger Ola Blomqvist, ordförande.

Branschen ser oroligt på framtiden för flyget. Mer än en tredjedel av alla flygtekniker beräknas gå i pension de kommande tio åren enligt statistik från Svensk flygteknikerförening, SFF. Redan i dag kan branschen se en brist i hela Europa på flygteknisk personal.

– Vi har inte tillräckligt med personal i Sverige så nu börjar man söka utomlands, säger Åsa Backman som är projektledare på Transportfackets yrkes- och arbetsmiljönämnd. 

Det är i dag väldigt svårt att rekrytera ny personal. Det handlar delvis om att lönen är för låg i förhållande till den utbildning som krävs för att bli flygtekniker, menar Svensk flygteknikerförening. Endast drygt hälften av de som utbildar sig till flygtekniker väljer att arbeta med yrket.

– Finns det inte tillräckligt med teknisk personal som kan ta ansvar för underhållet då kommer planen bli stående på marken och det är allvarligt, säger Ola Blomqvist på SFF.

Många byter yrke 

I en enkätundersökning som genomförts av SFF så uppger 42 procent att man sagt upp sig och bytt yrke eller tjänst de senaste fem åren. 

Av de som arbetar kvar i yrket så uppger 72 procent av de tillfrågade att de överväger att säga upp sig. En av de största anledningarna är missnöje med lönen och arbetssituation. 

– Vi har sett en hel del som slutar på grund av att det är för hög press, säger Ola Blomqvist på SFF.

Tonårstjej skruvar på propeller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabelle ska bli flygmekaniker – så ska fler unga tjejer lockas till yrket. Foto: Kristian Östlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.