Efter att SVT Nyheter Uppsala först berättat historien om Jesusstatyn som grävdes upp ur en åker i Börje utanför Uppsala strömmade tipsen in. Ett tidigt tips var Lena kyrka i Vattholma, som hävdade att en likadan försvunnit under en renovering på 60-talet.
Ofta kopierat original
Vad som skiljde den försvunna statyn från Lena kyrka från övriga tips var materialet – den var enligt dokumentation gjord i höganäslera. Därför skickade SVT Nyheter Uppsala en del av statyn på analys.
– Höganäslera har en annorlunda molekylär sammasättning jämfört med den lera som finns till exempel här i Uppland. Och det här är definitivt lera från Höganäs, säger Torbjörn Brorsson arkeolog vid kontoret för keramiska studier, med säte utanför Höganäs.
Består av lera från Höganäs
Brorsson har analyserat statyn och testerna visar att leran i statyn innehåller samma grundämnen som andra verk som bränts vid bruket i Höganäs.
– Den har inga likheter med några leror utöver den från Höganäs. Möjligtvis kan den också vara från Helsingborg, två mil därifrån.
Bekräftas av Höganäs
Bruket i Höganäs är vida berömt för sina lerföremål. Efter materialbekräftelsen kontaktar SVT Nyheter Uppsala Höganäs Museum och skickar bilder på fynden via mail.
– Jag är övertygad om att det är en kopia tillverkad av Ferdinand Ring. Den ska ursprungligen ha varit beställd av Lena Kyrka i Vattholma 1865, men lär ha försvunnit vid en renovering omkring 1963, säger Bengt Petersson, vid museét.
Ferdinand Ring var inte bara den förste verksamme modellören i Höganäs, utan hade också en klar koppling till originalkonstnären Bertel Thorvaldsen.
– Ring var elev till den danske skulptören Bissen som var elev till Thorvaldsen. Han kopierade bland annat Thorvaldsens reliefer, säger Henrik Ranby, tidigare stadsantikvarie i Höganäs.
Specialbyggd ugn
1861 lät Ferdinand Ring bygga en större ugn i Höganäs, i vilken framförallt två kända statyer tillverkades, en föreställandes Magnus Stenbock och en av Eric Ruuth, båda i Höganäs.
– Det var inte många som kunde tillverka så här stora statyer vid den här tiden, säger Bengt Petersson.
– Vi är jätteintresserade av att åtminstone få delar av den och kanske avdela en bit av den. Det är inte så att vi vill bråka om det här, men det hade varit roligt med en fot eller något som vi kan ha här i kyrkan, säger Mari Papadopoulou, komminister i Lena kyrka.