Kvinna i blå tröja framför byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde brödernas journaler förväxlas i flera års tid? Tea Sundsten, verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset, ger sin bild i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

JO-kritik efter förväxling av journaler: ”Vi har inte brustit i rutiner”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har Akademiska sjukhuset förväxlat ”Carl” och hans brors journal – båda dömda till rättspsykiatrisk vård. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot sjukhuset.

Hur kunde journalerna förväxlas i flera års tid?

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om ”Carl” som är dömd till rättspsykiatrisk vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det var när Carl skulle begära ut handlingar från tingsrätten som det framkom att läkare på Akademiska sjukhuset fört in felaktiga uppgifter i hans journal.

Uppgifter såsom personnummer, sjukhusvistelser och brott mot vårdpersonal hade förväxlats. De tillhörde i själva verket hans yngre bror, även han dömd till rättspsykiatrisk vård.

JO riktar allvarlig kritik

Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) skarp kritik mot Akademiska sjukhuset. Myndigheten kritiserar att flera chefsläkare brustit i sin rapportering och låtit förväxlingen av uppgifterna fortgå sedan 2017.

”Chefs-JO ser ytterst allvarligt på att felaktiga uppgifter har varit en del av beslutsunderlaget i frågor som rör tvångsvård av patienten”, skriver myndigheten i sitt beslut.

– Jag har blivit framställd som en helt annan person. Jag har varit lidande och inlåst. Det har varit jättejobbigt och jag har inte ens fått en ursäkt. De bryr sig inte, säger Carl till SVT.

Svaret på kritiken: ”Har inte brustit i ansvar”

Tea Sundsten, verksamhetschef psykiatrin på Akademiska sjukhuset beklagar att händelsen inträffat – men hävdar att sjukhuset inte brustit i sina rutiner.

– Vi ser att det här handlar om den mänskliga faktorn och kan inte hitta någon annan förklaring. Men vi delar JO:s bild om att det här är allvarligt, säger hon.

Kan man verkligen bara skylla på den mänskliga faktorn när det här har pågått i så många år?

Ja. vi ser att man från början sannolikt haft fel underlag när man fört in uppgifterna.

I klippet: Hör mer om hur verksamhetschefen besvarar JO:s skarpa kritik och vilka åtgärder sjukhuset vidtagit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.