Pastor Johan Grimborg, i rutig skjorta, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör före detta pastorn Johan Grimborg berätta om sina år i Knutby Filadelfia. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Johan levde 18 år i Knutbyförsamlingen: ”Tar tid att komma tillbaka”

Publicerad

Det har gått 20 år sedan Sara Svensson, även kallad ”barnflickan”, sköt ihjäl en och skottskadade en annan medlem i en liten pingstförsamling utanför Uppsala. Men det skulle dröja 14 år innan församlingen lades ned 2018.

– Efter mordet var det ganska lugnt i församlingen, men det var ju bara för en tid. Sen blev det bara värre och värre, säger Johan Grimborg som var pastor i församlingen.

Johan Grimborg flyttade till Knutby öster om Uppsala som 24-åring år 1998 och började arbeta som pastor i församlingen. I 18 år levde han i den församling som kom att kallas Knutbysekten i media.

Han var en del av den innersta kretsen och arbetade 25 procent som pastor. Innan ledarna för församlingen till slut avsattes 2016, beskriver Johan Grimborg att han var på botten.

Mord i Knutby

– Sen var det som att nästan ha drunknat och helt plötsligt få komma upp på land igen, säger Johan Grimborg.

När tre andra pastorer stod åtalade för bland annat misshandel år 2020 var Johan Grimborg en av de målsägande. Två av pastorerna dömdes för att ha misshandlat honom, och en av dem dömdes för olaga tvång.

Mår idag bättre

Åtta år har gått sedan han lämnade församlingen, och idag mår Johan Grimborg bättre. Han förstår nu de psykologiska mekanismerna bakom att han stannade kvar i så många år. Han önskar att fler skulle våga ifrågasätta osunda sammanhang.

– Det kan vara allt från företagsledningar, till kompisgäng och olika klubbar. Jag önskar att fler vågar känna efter i ett tidigt skede, säger Johan Grimborg.

Kan det finnas före detta medlemmar som hyser agg mot dig?

Jag tror och hoppas att jag fått be om förlåtelse till alla som jag varit fel mot. En jätteviktig del är att förstå att man också gjort fel. Om man inte accepterar det är det nog svårt att komma vidare, säger Johan Grimborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet